Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Magyarország miatt nem tudta elítélni az Unió az orosz rendőri erőszakot

Létrehozva:

Forrás: REUTERS/Maxim Shemetov

Rajtunk kívül minden tagország felszólította Moszkvát Navalnij és a többi tüntető szabadon bocsátására.Az Európai Unió elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakkal próbálnak véget vetni az országszerte zajló tüntetéseknek, de Magyarország nem csatlakozott a közösnek szánt nyilatkozathoz – derült ki egy, a Szabad Európa birtokába került levélből.

Az Európai Unió egységesen ítélte volna el az orosz hatóságok tüntetésekre adott erőszakos fellépését. A tüntetéshullám azért indult, mert az orosz hatóságok letartóztatták Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.

Ha meglett volna a teljes egység, az EU napirendre vehette volna kérdést az EBESZ állandó tanácsának mai ülésén, tudta meg a Szabad Európa. Mivel ez a kezdeményezés meghiúsulni látszik, a témát ezért az Egyesült Államok fogja felhozni a bécsi megbeszélésen.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország támogatja az uniós álláspontot a Navalnij-ügyben, de múlt heti moszkvai tárgyalásán szóba sem hozta a problémát.

A tagországok felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamint Alekszej Navalnijt.

 

Legnépszerűbb cikkeink