Connect with us

Magyarország

Még az idén feltúrja a BKK a Blaha Lujza teret

Létrehozva:

 Felújítás kezdődik. Lesz nyilvános WC és 65 új fa bő kétmilliárdból.

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) .

A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.

A tervek szerint jelentősen megnő a zöldfelületek aránya. Ezenkívül vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a fővárosi önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre.

A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót,

és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

A BKK közleménye szerint felújíthatják a Színházi emlékkövet és Gomba szökőkútat is. Továbbá megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizúthálózatot és parkolókat – írták.

A közlemény szerint, a megújult Blaha Lujza téren, külön projekt keretében egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre – közölte a BKK.

A kommüniké szerint a téren lesz két MOL Bubi gyűjtőállomás, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el.

A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

 A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak: a terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz, a tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett

új nyilvános WC a felszínen kap helyet.

A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg, a buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés. Továbbá a térre tervezett pavilon épület más formában és más forrásból valósul meg, és a Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad “a távlati közösségi közlekedési fejlesztések segítése érdekében”.

A BKK közölte, a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése áprilisra várható. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink