Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kilenc napra őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét

Létrehozva:

Alekszej Navalnij / Fotó: REUTERS/Polina Ivanova

Kilenc napra őrizetbe vették pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.

Letartóztatásáról maga a szóvivő, Kira Jarmis adott hírt Twitter-üzenetben. Nem ő az egyetlen Navalnij támogatói közül, akit a napokban őrizetbe vettek az orosz hatóságok azon a címen, hogy a tervezett tüntetés, így annak szervezése is törvénytelen.

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium külön is figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy a Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek tekinti. Ezt pénteken megismételte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője is.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg, hogy a Berlinből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, Navalnij a közösségi médiában videoüzenetben buzdította tüntetésre híveit.

A szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a demonstrációkra, de nagy valószínűséggel nem is kaphattak volna. Moszkvában és az ország más régióiban a koronavírus-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink