Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az ukrán elnök gyásznapot hirdetett a harkivi idősotthon áldozatainak emlékére

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Forrás: Unsplash/Kristina Tripkovic

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki rendeletében gyásznapot hirdetett szombatra a kelet-ukrajnai Harkivban, egy idősotthonban kitört tűz áldozatainak emlékére.

Az otthonban csütörtökön csaptak fel a lángok a kétszintes épület emeletén. A tűzben 15-en vesztették életüket, és 11-en sérültek meg. A katasztrófa idején 33-an tartózkodtak a házban, amelyet nemrég alakítottak át idősotthonná – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A mintegy száz négyzetméterre kiterjedő tüzet a kiérkező tűzoltók rövid időn belül eloltották.

Zelenszkij utasította Arszen Avakov belügyminisztert, hogy derítse fel a katasztrófa körülményeit, és indítson büntetőeljárását az ügyben. Eddig négy embert vettek őrizetbe: a ház tulajdonosát, a bérlőjét, annak feleségét, aki igazgatóként működtette a magán idősotthont, továbbá egy adminisztrátort.

Irina Venegyiktova főügyész a Facebookon közölte, hogy a nyomozást végzők eddig három lehetséges okot feltételeznek a tűz okaként: gyújtogatást, gondatlanságot, azaz elektromos fűtőkészülék helytelen használatát, illetve rövidzárlatot.

Pénteken Zelenszkij személyesen is Harkivba utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyi hatóságoktól a vizsgálat jelenlegi állásáról.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink