Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Máris megkaphatta a magyarországi engedélyt az orosz vakcina

Létrehozva:

Szijjártó pénteken megy Moszkvába aláírni a szerződést.

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását – közölte a Kesma nevű kormánypárti médiakonglomerátumhoz tartozó Origo

Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával, mert az uniós hatóság még egyik szernek sem adott zöld utat.

  • Szputnyik V-t engedélyezési folyamata az Unióban csak februárban kezdődhet meg.
  • Az Astra Zeneca ellenben már január végén összeeurópai engedélyt kaphat. Ebből már több mint 200 millió adagot gyártottak.

Mindkét vakcina azon alapul, mint a régi védőoltások, egy legyengített, inaktív vagy hasonló, de ártalmatlan vírussal aktiválják az immunrendszert.

Ellentétben a magyar Karikó Katalin ötletén alapuló RNS-oltásokkal, amelyek – mint a Pfizeré – az örökítőanyagba avatkoznak be.

Szijjártó Péter kedden azt közölte, pénteken utazik Moszkvába aláírni a szerződést. A külügyminiszter ma jelentette be, hogy már meg is jött ennek tervezete, miközben az OGYÉI szakemberei még mindig vizsgálódnak az orosz gyárban.  Ha igaz az Origo információja,

rekordgyorsasággal kapta meg a magyar engedélyt a Szputnyik V.

Ez a sebesség valószínűleg hatékony az átoltottság felgyorsításában, de nem nemigen növeli a vakcinák iránti bizalmat:

  • novemberben a magyarok alig 7%-a oltatta volna be orosz anyaggal.
  • Kínaival még kevesebb: 4%.

Magyarországnak amúgy joga van nemzeti eljárásban is engedélyezni egy gyógyszert, de akkor csak a saját területén lehet forgalomban. 

Legnépszerűbb cikkeink