Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hiába utasítja el a lakosság, orosz vakcinát is akar a kormány

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A kormány nem várja meg az európai engedélyt, már Moszkvában vannak az OGYÉI emberei.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök január 3-ai interjújában a kínai vakcinát nevezte “ígéretesebbnek” az orosznál, mvel utóbbiból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elegendő mennyiség, külügyminisztere kedden arról beszélt, a magyar kormány az orosz féllel is tárgyal a vakcinavásárlásról.

A Szputnyik V nevű orosz oltóanyag gyártója egyébként elindította az összuniós engedélyeztetési folyamatot, de Magyarország láthatóan nem akarja megvárni ennek eredményét. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán azt közölte, 

az OGYÉI szakemberei már Oroszországban vannak.

  • Kedden elutaznak a Moszkvától 120-130 kilométerre lévő gyárba.
  • Szerdán megtekintik az előállítási folyamatot.
  • Csütörtökön elmennek abba az intézetbe, ahol az oltások hatósági engedélyezése zajlik.

Ezután tudják meghozni döntésüket arról, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik V-re.

Pénteken Szijjártó maga is Moszkvába utazik, hogy a gáz- mellett a vakcinabeszerzésről is tárgyaljon az orosz kormánnyal. A miniszter hangsúlyozta, szerződést csak azután tud kötni, hogy az OGYÉI már megadta a hozzájárulást, de az általa ismertetett menetrendből az következik, arra számít, 

péntekre meglesz a hatósági engedély.

A miniszter emlékeztetett, az OGYÉI Pekingben lévő szakemberei “pozitívan nyilatkoztak” a kínai vakcináról (apróbb kifogásokat említettek, és azt, hogy időre van még szükségük az engedély kiadásához).

A Szputnyik V-t egyébként a gyártójai is csak a 60 év alattiaknak ajánlja. Az orosz hatóság szerint azonban a második orosz vakcina hatékonysága már 100 százalékos.

A magyar választók ugyanakkor nem kérnek se az orosz, se a kínai oltóanyagból: az Opnio novemberi felmérése szerint előbbit 7%, utóbbit mindössze 4% adatná be magának. 

Legnépszerűbb cikkeink