Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Fölépítjük a székely lobbit”

Létrehozva:

Vincze Lóránt és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke

A székely petíció ügye még nincs veszve: Barcelonában folytatódik az aláírásgyűjtés.

Hiába gyűlt össze a szükséges egymillió, sőt annál is több, 7 uniós tagállamból származó aláírás, és hiába szavazta meg nagy többséggel múlt decemberben az Európai Parlament a kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást – múlt pénteken az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePacket.

A Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezés célja az volt, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részeivé váljanak. Az EB azzal indokolta az elutasító döntést, hogy az eredeti, 2013-as előterjesztés óta számos olyan intézkedés született, amely megoldást kínál a javaslatokra.

A Minority SafePack kezdeményezője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) közleménye szerint a bizottság az elutasító döntéssel cserbenhagyta az EU nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 millió polgárát, köztük több millió olyan embert, akiket saját országukban folyamatosan jogsérelem ér. „Tudjuk, hogy igazunk van. Ezért meg fogjuk vizsgálni a megtehető jogi és a politikai válaszlépéseket, és minden bizonnyal folytatjuk a munkát” – fogalmazott Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az MTI-nek a döntéssel kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján „gyalázatosnak” nevezte, hogy a bizottság hátat fordít az Európában őshonos, segítségre szoruló nemzeti kisebbségeknek. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint a döntés felháborító, elfogadhatatlan és cinikus. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a Facebook-oldalán bírálta a lépést, amely szerinte „botrányos üzenet”, s amellyel a háttéralkuk Európája győzött az emberek Európája helyett. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint az elutasítás azt bizonyítja, hogy a bizottságot nem a valós problémák megoldására irányuló szándék, hanem az európai intézményi bürokrácia vezérli. Ugyancsak a Facebookon adott hangot csalódásának Donáth Anna és Cseh Katalin. A Momentum EP-képviselői szerint az EU jelenleg nem fordít elegendő figyelmet erősen fogyatkozó, diszkriminációnak kitett nemzeti kisebbségeire – és a SafePack javaslatai éppen ezen a gyakorlaton változtattak volna.

„Az elmúlt egy évben vállt vállnak vetve harcoltunk a Minority SafePack sikeréért Vincze Lóránttal, a FUEN elnökével, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjével és Bodor Lászlóval, a kezdeményezés volt kampányfőnökével. Folyamatosan segítettük egymást információkkal, marketingkommunikációs tanácsokkal, hiszen az ő törekvéseik és a mi kampányunk sok szempontból rokonok. Úgyhogy el lehet képzelni, mekkora csalódás, hogy Brüsszel lesöpörte az asztalról a Minority Safepacket” – kommentálta lapunknak az Európai Bizottság döntését Pesty László, a székely petíció kampányfőnöke. Pesty szerint a döntéshozók fölháborítóan infantilis, ahogy játszadoznak a szubszidiaritás elvével, teljesen konfúz mechanizmusok alapján határozzák meg, hogy mi az, amit Brüsszelből kell eldönteni, és hogy mi maradjon tagállami hatáskörben. A verdikt okairól szólva Pesty hangsúlyozta: Brüsszel a globális nagytőke bástyája, ügyvédje, érdekképviselője lett, ezért nem nagyon érdekli, mi történik az európai kultúrával, az uniót alkotó nemzetek-nemzetiségek lokális érdekeivel. „Ennek tükrében akár logikusnak is nevezhetjük az Európai Bizottság pénteki döntését” – tette hozzá a kampányfőnök.

S hogy akkor miféle reménnyel kecsegtet a székely petíció ügye? Mivel az írdalá.hu kezdeményezés eleve az európai uniós kohéziós pénzek hatékony, a kisebbségvédelemre is hangsúlyt fektető elosztására irányul, azt biztosan nem lehet majd simán tagállami hatáskörbe utalni. Ennek bizonyításában „ügyes diplomaták” és nemzetközi jogászok segítségére számítanak. Ahhoz azonban, hogy a székely petíció a Minority SafePackhez hasonlóan az Európai Parlament, majd az Európai Bizottság elé kerüljön, szintén 7 uniós ország egymillió polgárának aláírását kell összegyűjteniük február 7-ig. Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Svédországban és Szlovákiában már megvan a kellő számú szignó, Pestyék pedig nagyon bíznak abban, hogy a fennmaradó három hétben sikerül „behúzniuk” még egy országot, talán kettőt vagy hármat is.

„Ennek érdekében a gerilla.hu munkatársaival és kisebbségvédelmi szakpolitikusokkal február 7-ig ellátogatunk három olyan országba, amit az elmúlt időszakban marketingkommunikációs szőnyegbombázásnak vetettünk alá” – így a kampányfőnök, aki biztosított róla: koronavírus-járvány ide vagy oda, helyi erők, úgy politikusok, mint a közösségi médiában aktív influencerek segítségével meglódítják az aláírásgyűjtést. „Fölépítjük a székely lobbit. A véghajrá első állomása Barcelona lesz” – árulta el a Pesti Hírlapnak Pesty László.

Csider István Zoltán

Legnépszerűbb cikkeink