Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Közönség és atrocitás sem volt az elnöki beiktatáson

Létrehozva:

Letette hivatali esküjét az Egyesült Államok 46. elnöke és alelnöke. Joe Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

„Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük”

– mondta beiktatási beszédében Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny – húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések eredményeképpen az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

A demokrata Joe Biden előtt beiktatták hivatalába Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét is. Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak.

Trump leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. A tisztségviselő semmit sem árult el a levél tartalmáról vagy hangneméről.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és

búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Hagyománynak számít, hogy a leköszönő elnök levelet hagy utódjának az Ovális Irodában.

Barack Obama akkori vezető négy évvel ezelőtti üzenetében egyebek között arra emlékeztette Trumpot, hogy vele együtt ő is csak ideiglenes viselője az elnöki tisztségnek.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem volt ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink