Connect with us

Magyarország

Civil szervezetek alkotmánysértőnek tartják a Meseország Mindenkié diszkriminálását

Létrehozva:

Bíróséghoz fordul a Labrisz, mert a kormányhivatal ráíratná, hogy a könyvben a “hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg.

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkié című kiadványt, és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, tüntesse fel a könyvön, hogy a mesék eltérnek a hagyományostól.

Az alaptörvény azonban tiltja a hátrányos megkülönböztetést, ezt nem hagyják szó nélkül, ezért az egyesület bírósághoz fordulnak – írja az egyesület.

A bíróságtól azt várják, hogy mondja ki; diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése – áll az egyesület közleményében.

A hatósági eljárást egy anonim bejelentés indította el.

Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat valósul meg, a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat, miután nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a “hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. E tájékoztatás hiányában pedig sérültek a fogyasztók jogai és érdekei a hatóság szerint.

Az egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztóvédelem nem definiálta, mik is azok a “hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnek a Meseország Mindenkié szereplőinek viselkedésmintái.

A Labrisz szerint a Meseország Mindenkié kötet meséihez hasonlóan bejelentést lehetne tenni a hatóságnál többek között Vuk, Csipkerózsika, Maugli, Frakk, a TV Maci, Manócska és Mazsola vagy a Hupikék Törpikék miatt is. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink