Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ombudsmanhoz fordult nyolc szervezet Orbán homoszexualitásra vonatkozó kijelentései miatt

Létrehozva:

Az alapjogi biztos fellépését várja nyolc civil szervezet a Meseország Mindenkié című könyv körül kirobbant vita miatt.

Nagy vihart kavart Orbán Viktor október 4-i nyilatkozata, mikor a Meseország Mindenkié című könyv kapcsán megjegyezte, „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország mindaddig, amíg békén hagyják a gyerekeinket”.

A miniszterelnök szavai miatt most nyolc civil szervezet fordult az ombudsmanhoz, mivel úgy gondolják, a vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult.

A kormányfő ezzel megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről. Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből – írják közleményükben a civilek.

A szervezetek beadványukban kitértek arra, hogy a rendőrség október 4-én, az Átrium Színházban megtartott meseolvasás alkalmával nem nyújtott kellő védelmet az esemény ellehetetlenítését célzó tüntetéssel szemben, ami miatt a felolvasáson részt venni kívánó szülők és gyermekeik mégsem jelentek meg a programon.

A szervezetek szerint a tanulás és tanítás alapjogát sértette az a lépés is, hogy egyes polgármesterek – a csepeli és a mezőkövesdi – betiltották a könyv használat településük óvodáiban.

A 2020 szeptemberében megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek- írták a szervezetek.

A beadványt aláíró szervezetek : Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Labrisz Leszbikus Egyesület, Háttér Társaság, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért, Utcajogász Egyesület

Legnépszerűbb cikkeink