Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A légitársaságok vakcinaútlevelet vezetnek be

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Forrás: Shutterstock

Így biztosítanák márciustól a korábbi utasforgalom helyreállítását.

Márciustól megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását– erről beszélt Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője egy szakmai fórumon. A Magyar Nemzet az írja, a Travel Weekly hírportál szerint gyors előrelépés, hogy piacra dobják a villámgyors fejlesztéssel létrejött egységesített megoldást.

A szakember azt mondta: a digitális vakcinaútlevél küldetése az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon.

Az IATA a világjárványra válaszul az utazási irodák, légitársaságok által már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a papíralapú dokumentálásnál megbízhatóbb mobilos újítást, amely okostelefonon működik.

Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra.

A fejlesztők a trükközőkre is gondoltak, az eredeti programban ugyanis úgynevezett digitális vízjegyeket helyeznek el, amelyek híján a hatósági ellenőrzéskor feltehetik a kérdést az utasnak, hogy honnan származnak az igazolásai – ezzel a hamis teszteléseket is jobban kiszűrhetik.

A szabványosított rendszer négy összetevőből áll: egyrészt tájékoztatást ad az egészségügyi követelményekről az adott ország esetén, amihez egy nyilvántartást is kínál a vizsgálati és oltási központokról, laborokról.

Az alkalmazás amiatt is biztonságos, hogy a tesztlaboratóriumok rajta keresztül el tudják küldeni a vizsgálati eredményeket, tanúsítványokat az utasoknak, ugyanakkor arra is van mód, hogy azokat maga az utas töltse fel, majd megossza a légitársasággal és a célállomáson lévő hatóságokkal.

A fő prioritás az, hogy az emberek újra biztonságosan utazhassanak – fogalmaz a légi forgalmi szövetség, megjegyezve: bizalmat kell kialakítani a kormányokban, erre alkalmas a karanténkövetelmények helyettesítésére bevezetett tesztelés és a vakcinaprogram, ezt egyesíti az IATA Travel Pass alkalmazása.

A Pesti Hírlap nemrég arról írt, javában zajlik a világban az ötletelés arról, hogyan különböztessék meg a jövőben a koronavírus ellen beoltott embereket az oltatlanoktól. Utazási cégek, vendéglátóhelyek, rendezvényszervezők és egyes országok is a vakcinaútlevélben látják a megoldást.

Az eddigi elképzelések alapján úgy tűnik, sok helyen igazolt oltáshoz kötnék az utazást, koncertlátogatás, szobafoglalást, illetve a belépést bizonyos országokba. A kérdés adatvédelmi és társadalmi kérdéseket egyaránt felvet, nem véletlenül megosztó az emberek ilyen módon történő, előnyöket biztosító, illetve hátrányokkal járó megkülönböztetésének ötlete.

Legnépszerűbb cikkeink