Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Melyik a világ leghosszabb gyalogútja?

Létrehozva:

Forrest Gump tudhatott valamit | Fotó: Paramount Pictures

Régóta foglalkoztatja a tudósokat és a térképészeket, mi lenne a leghosszabb gyalogút a világon, amihez nem kellene vízen átkelni?

Nehezíti a kérdést a folyók, tavak véletlenszerű elhelyezkedése a térképen, a pontos választ pedig csak egy algoritmus tudja megadni. 

Keresztbe átszelni Észak-Amerikát – ahogy Forrest Gump tette – nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak: a legrövidebb úton Kaliforniából Georgia államba öt hónapba telne eljutni, ez 3764 kilométer lenne, de a leghosszabb, 5676 kilométeres út, Kaliforniából a rákhalászatáról híres Maine államba se tarthatna tovább 6 hónapnál, persze a gyaloglás sebességétől függően. De mi ez a Pánamerikai főútvonalhoz képest, ami 30500 kilométeren át köti össze az argentin Ushaia és az alaszkai Prudhoe Bay városkáit? Eddig két ismert utazónak sikerült végigmenni rajta, akik átkeltek a Panama-csatornán és a Kolumbia és Panama közt húzódó zöldhatáron, a Darién-régión is, ami 106 kilométernyi sűrű, veszélyes, áthatolhatatlan dzsungelt jelent. A volt brit tengerész George Meegan 1977-ben indult itt útnak, délről indulva, és 2425 nappal később, 1983-ban érkezett meg Alaszkába. Ennél rövidebb idő, 530 nap kellett hozzá az amerikai veterán Holly “Cargo” Harrisonnak, aki 2018-ban ért a célba, de ő hídon kelt át a csatornán, és az út egy részét mankóval tette meg. 

Ha hivatalosan átjárhatatlannak minősítjük a Pánamerikai főútvonalat, a leghosszabb gyalogút a dél-amerikai Fokvárost az észak-kelet-oroszországi Magadannal összekötő, 22104 kilométeres táv lenne. Ám ha a legegyenesebb szárazföldi útvonalat szeretnénk megtudni, ahhoz már kevés lesz a Google térkép. Még 2008-ban, egy Írországban élő indiai asztrofizikus és az IBM Új-Delhi kutatóközpontjában dolgozó mérnök barátja szórakozásból kiszámolták, hogy ez Kína legkeletibb pontjából, Jiangjunból indulva Mongólián, Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Csehországon, Németországon, Ausztrián, Liechtensteinen, Svájcon, Franciaországon és Spanyolországon át vezetne a portugáliai Sagres városába, 11240 kilométer hosszan – írja a LiveScience oldal. Feltéve, hogy lenne olyan túrabakancs, amivel egyenesen átvághatunk az úttalan utakon, hegységektől mocsarakon át a sivatagokig.

 

Legnépszerűbb cikkeink