Kiemelt hírek

Mire jó a vakcinaútlevél?

Published

on

Képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock

Javában zajlik a világban az ötletelés arról, hogyan különböztessék meg a jövőben a koronavírus ellen beoltott embereket az oltatlanoktól. Utazási cégek, vendéglátóhelyek, rendezvényszervezők és egyes országok is valamiféle vakcinaútlevélben látják a megoldást. 

Az eddigi elképzelések alapján úgy tűnik, sok helyen igazolt oltáshoz kötnék az utazást, koncertlátogatás, szobafoglalást, illetve a belépést bizonyos országokba. A kérdés adatvédelmi és társadalmi kérdéseket egyaránt felvet, nem véletlenül megosztó az emberek ilyen módon történő, előnyöket biztosító, illetve hátrányokkal járó megkülönböztetésének ötlete. Ma azonban még azt sem tudjuk, pontosan mit is igazolna a vakcinaútlevél, azon kívül, hogy az illetőt beoltották.

 

Nincs tapasztalat

Még nincs biztos tudásunk a különböző vakcinák két legfontosabb tulajdonságáról sem: arról, hogy milyen mértékben gátolja meg, ha egyáltalán, hogy egy beoltott továbbadja a fertőzést, noha ő maga nem betegszik meg. A másik homályos pont, hogy meddig adnak immunitást a különböző vakcinák. Mivel az oltásokat csak mostanában kezdték beadni, ezekre egyelőre nincs tapasztalati úton szerzett válasz.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos lapunk megkeresésére elmondta, hogy most már vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint akár egy évig is kitarthat a védettség. Arra a kérdésre, miből lehet ezt tudni, amikor még egy éve sincs, hogy kifejlesztették a vakcinát azt válaszolta, tudni nem, legfeljebb reménykedni lehet, hogy ez így van.

A továbbfertőzés kérdéséről Falus elmondta, teljesen egyértelmű, hogy a vakcina arra van, hogy megakadályozza a súlyos megbetegedést, de az már nem világos, mennyire marad fertőző, akit beoltottak. A volt tiszti főorvos megemlíti a Moderna gyógyszergyártó vizsgálatát, amely szerint az oltottak torkában és orrában a vírusszám alacsonyabb. Vagyis az derült ki, hogy az oltás ellenére vírushordozók maradnak az emberek, igaz, az alacsonyabb számnak köszönhetően, jóval kevésbé fertőzőek. 

 

Biztosan kell?

A továbbfertőzés biztos megakadályozására Falus szerint úgynevezett sterilizáló vakcinára lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag teljes mértékben elpusztítja a szervezetben található vírusokat, a szakember azonban úgy tudja, a jelenleg elérhető oltások közül egyik sem ilyen még.

A bizonytalanságokat látva felvetődik a kérdés, mitől lesz „biztonságosabb” a beoltott emberek mozgása. Vagyis egy januárban beoltott személy elmehet-e áprilisban koncertre, vagy ülhet-e repülőre? Fertőz? Védett még a betegséggel szemben?

Falus Ferenc abban bízik, hogy mire elkészül az Európai Unió egységes szabályozása az esetleges vakcinaútlevélről, addigra – a sok beoltott embernek köszönhetően –, már rendelkezésre fognak állni a válaszok arra, meddig, mitől, milyen hatásfokkal védenek az oltóanyagok.

A volt tiszti főorvos éppen a hiányos tudásunk miatt, egyelőre nem tudja eldönteni, támogatná-e a vakcinaútlevelet. Német véleményeket említett, miszerint egy nem kötelező oltásról készült igazolással megkülönböztetni embereket nem túl szerencsés.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version