Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Joe Biden a kormányzatra hagyja Trump eltávolítását

Létrehozva:

Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Joe Biden megválasztott amerikai elnök Donald Trump jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését – közölte nyilatkozatban Andrew Bates, Joe Biden egyik tanácsadója.

Hozzátette, hogy a leendő elnök és alelnök – Kamala Harris – „kötelességeikre összpontosítanak”, a hatalomátvételi munkára és január 20-án esedékes beiktatásukra, ezért Mike Pence alelnökre, a kormányzatra és a kongresszusra hagyják a döntést.

Trump elmozdítása a Capitolium épületének szerdai ostroma miatt merült fel, nevezetesen, hogy abban szerepet játszhatott az elnök ingerlő beszéde, miszerint csalás miatt veszítette el a választást.

Az elnök elmozdítása az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása alapján történhet, amely kimondja, hogy a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.

Mike Pence – sajtóértesülések szerint – ellenzi az elmozdítást, jóllehet, demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást.

Ugyanezt sürgette csütörtökön – méghozzá azonnal kezdeményezve – a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler is nyilatkozatban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink