Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke is leváltatná Trumpot

Létrehozva:

Mike Pence (b) és Nancy Pelosi (j) / Fotó: MTI/EPA/The New York Times pool/Erin Schaff

Mike Pence kezében a döntés.

A Képviselőház demokrata elnöke, és a demokraták szenátusi vezetője is arra szólított fel, hogy azonnal távolítsák el hivatalából Donald Trumpot. Ezt a 25. Alkotmánykiegészítés alapján Mike Pence alelnök tehetné meg – írja a 444.

Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke elmondta: ha Pence nem hajlandó leváltani Trumpot, akkor újabb alkotmányos vádeljárást, vagyis impeachmentet indítanak. Trump ellen már indult egy impeachment tavaly az ukrán elnökkel folytatott telefonhívása miatt, de a republikánus többségű szenátus végül felmentette az elnököt.

Trump ugyan már csak január 20-ig lenne hivatalban, de azután, hogy hívei az ő buzdítása után rohanták le a Capitolium épületét, sokan túl veszélyesnek tartják, hogy ennyi ideig is hivatalban maradjon. Pelosi szerint vészhelyzet van, két hétre sem szabad engedni, hogy Trump hatalomban maradjon. Az Axios cikke szerint már zajlanak a tárgyalások az alkotmánymódosítás alkalmazásának lehetőségéről.

Joe Biden, aki január 20-tól az Egyesült Államok elnöke lesz, belföldi terroristáknak nevezte a zavargókat. Szerinte a Capitolium megtámadása az amerikai történelem egyik legsötétebb napja volt. „Ez nem ellenállás, ez nem rendetlenség, ez nem tüntetés. Ne hívjuk őket tüntetőknek. Zavargó csőcselék voltak, felkelők, belföldi terroristák” – mondta Biden.

Adam Kinzinger Illinois-i republikánus képviselő is közzétett egy videót, amiben az elnök elmozdítására szólít fel.

Legnépszerűbb cikkeink