Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kásler méltatta a Magyarságkutató Intézet évét

Létrehozva:

Magyar királyok csontjait is fogják vizsgálni, amit a katolikus egyház vezetői is támogatnak. Az intézet összes kiadványa eljutott az összes magyar iskolába.

Sikeres évet zárt a Magyarságkutató Intézet, jelentette ki Kásler Miklós Emmi-miniszter, aki karácsony előtt fogadta Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját. A találkozón összegezték az intézet eddigi tevékenységét, írja az MTI-OS.

Az intézet 2020-ban nyolc tudományos konferenciát tartott, Horváth-Lugossy kiemelte a négyrészes Trianon konferenciasorozatot. A tartalmas konferenciasorozat a történelem mellett a magyar nyelv változásaira is fókuszált.

A főigazgató bemutatta az intézet interdiszciplináris működését, és jó példának hozta fel erre az abasári feltárást, ahol archeogenetikusok, régészek, klasszika filológusok, eszmetörténészek dolgoznak együtt. Jelenleg az archeogenetikai kutatásokon a sor. A feltárás és a kutatás Prof. Dr. Kásler Miklós kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

A miniszter elmondta, hogy valamennyi magyar királyt azonosítani lehet, ennek következő fázisa a székesfehérvári osszáriumban őrzött csontok archeogenetikai tudományos vizsgálata. A kutatást Erdő Péter bíboros mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is támogatja. Székesfehérvár polgármestere pedig az osszárium felnyitására vonatkozó javaslatot támogatólag terjeszti a város közgyűlése elé. Így a vizsgálatok várhatóan hamarosan megkezdődnek.

A miniszter felidézte a csíksomlyói pápalátogatást, amelyhez kapcsolódóan Erdély-szerte, több városban és településen, több mint száz előadást tartottak az intézet tudományos munkatársai. 

A járványhelyzet miatt sajnos három konferencia és egy kárpát-medencei kiállítássorozat megvalósítása is a jövő évre helyeződött át. Ugyanakkor a vírushelyzet miatt jött létre az „Érettségi-plusz” felkészítő előadássorozat, amely 40 előadás formájában segíti az érettségire készülő diákok felkészülését.

Szintén nagy eredmény, hogy 2021 februárjától az intézet könyvei és kiadványai valamennyi közkönyvtárban, és középiskolai könyvtárban is elérhetővé válnak. Horváth-Lugossy Gábor intézetvezető ezeket a köteteket személyesen átadta és bemutatta a miniszternek.

A főigazgató elmondta, a következő év működése biztosított, melyet megköszönt a miniszternek és a kormánynak.

A közlemény nem ejt szót az intézet nagy vitát kiváltó, a 907-es pozsonyi csatát bemutató animációs filmjéről.

Legnépszerűbb cikkeink