Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Egy az Isten!” – rengeteg a fikció és a hipotézis

Létrehozva:

Forrás: TAE.HU

„Egy az Isten” – hangzik A pozsonyi csata betétdalának refrénje, amit FankaDeli és Tóth Gabi énekeltek fel a Magyarságkutató Intézet (MKI) számára. Az animációs film azt mutatja be, ahogy a pogány magyar törzsek megverték Európa legnagyobb keresztény hatalmát, és pontot tettek a honfoglalás végére.

Bár a film csak ma este kerül műsorra az M5-ön, a klip üzenetét és látványvilágát azóta sok kritika érte az interneten. Úgy tűnik, a hiányosságokkal a Kásler Miklós által alapított MKI is tisztában van: a klip csütörtöki YouTube-os premierje óta folyamatosan törlik a minőséget kifogásoló kommenteket.

Baltavári Tamás, a film rendezője a Pesti Hírlapnak elmondta, hogy ez volt az eddigi legnagyobb szabású projektre cégének, a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft.-nek. Azt elismerte, hogy „kellett kompromisszumokat kötni” az animációs munka során. 

„Mi nem vagyunk a szó klasszikus értelmében filmesek, ez egy alternatív módszerekkel dolgozó oktatási egyesület. Mindenki foglalkozik mindennel: a hangmérnök egyszerre vágó, egyszerre animátor” – mondta. Hozzátette, hogy a jövőben kiemelt célja lesz a stúdiójának az, hogy javítson animációik minőségén.

Baltaváriéknak eredetileg 2018-ban szavazott meg a Médiatanács 12 millió forintot a pozsonyi csata bemutatására egy 26 perces filmben. Másfél évvel ezelőtt kezdtek az MKI-val dolgozni. Az eredeti animáció 10 százaléka lesz látható a mostani alkotásban, a többi teljesen új anyag. Erre az MKI 13 milliót biztosított nekik, valamint kb. 3,5 millió TAO-támogatás is érkezett számukra. A film teljes költségét Baltavári 30 millióra becsülte, aminek maradékát saját zsebből fizették ki. 

„Ezek a költések meg minket tettek majdnem tönkre” – tette hozzá. Az MKI 5 millió forintnál nagyobb értékű, 2019-es szerződéseit listázó közérdekű dokumentum egyébként nem említi sem a projektet, sem a Hyperiont. 

A dal és az előzetes üzenetéről pedig ezt nyilatkozta: „A dal szerzése és a szöveg írása egy teljesen más művészeti ág, ennek nincs köze hozzánk. Persze kérdés, hogyan illeszkedik ez a film mondanivalójához. Én kicsi vagyok ahhoz, hogy ezt megválaszoljam.”

A pozsonyi csata egyébként nem egyszerű történelemlecke, hanem aktuálpolitikai áthallása is van. Erről múlt héten maga Horváth-Lugossy Gábor, az MKI vezetője beszélt a Demokratának: „Eredetileg nyárra terveztük a bemutatót, de a sors úgy hozta, hogy az év végére még aktuálisabb is lett a téma. A történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben.”

Arra a kérdésre, hogy az MKI mennyit alakított filmjén, ezt válaszolta Baltavári:

„Ha összehasonlítja a régi verziót a mostanival, világosan kitűnik, hogy az MKI mit adott ehhez hozzá. Nyilvánvalóan mindenkinek más az alapkoncepciója – az általam elképzelt eredeti koncepció is formálódott a munka során. De a pozsonyi csata egy olyan téma, amiben rengeteg a fikció és hipotézis: az egyik pont annyira jó, mint a másik.”

Legnépszerűbb cikkeink