Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Lázár Ervin meséit támadja a Magyarságkutató Intézet munkatársa

Létrehozva:

Forrás: moly.hu

Deák-Sárosi László, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa szerint Lázár Ervin meséi veszélyesek.

 

A filmesztéta és költő a vasarnap.hu-n fejtette ki hosszan, hogy miért tartja szakmailag aggályosnak Lázár Ervin meséit, amiken generációk nőttek fel. A napokban port kavart LMBTQ-érzékenyítésre szánt mesekönyv, a Meseország mindenkié kapcsán fogalmazta meg véleményét.

Deák-Sárosi azzal kezdi értekezését, hogy fejlődéslélektani és pszichológiai szakaszokat emleget. Megfogalmazása azonban félrevezető: állítása szerint egy kilencéves gyermek nem tudja befogadni Lázár Ervin meséit, mivel ekkor még nem képes magasabb, absztrakt értelmezésre. Korábban pedig leírja Jean Piaget pszichológus által beosztott életkori szakaszok leírásánál, hogy a gyermek hétéves koráig nem képes absztrakciókra, elvont fogalmak megértésére. A fejlődés különbözőségének figyelembevétele nélkül általánosít tehát a bölcsész végzettségű szakember egy pszichológiai témában. Mindezt annak ellenére teszi, hogy cikke elején leszögezi, több pszichológus is kiállt az LMBTQ mesekönyv mellett.

Mindezt bayerzsolti stílusban fogalmazza meg, ami tovább ront a helyzeten: „őszödi böszmeként” hivatkozik Gyurcsány Ferencre, Lázár Ervint és olvasóit idiótának nevezi, de Esterházy Pétert sem kíméli. Első ízben felhasználja az író kritikáját, amit Lázár Ervin meséivel kapcsolatban fogalmazott meg, utána viszont Esterházy munkásságát is „öncélúnak” nevezte.

 

Legnépszerűbb cikkeink