Connect with us

Nagyvilág

Az orosz belbiztonsági szolgálat mérgezhette meg Navalnijt

Létrehozva:

Előtte az aktivista feleségét is megpróbálhatták megmérgezni.

A cellainformációkból úgy tűnik, hogy az orosz belbiztonsági szolgálat (FSB) mérgezhette meg az ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt – idézi a The Guardian a Bellingcat tényfeltáró cikkét.

Az FSB már 2017 augusztusa óta követhette Navalnijt: azután kezdhettek nyomozni utána, hogy az aktivista bejelentette indulási szándékát az orosz elnökválasztáson. A Bellingcat szerint több mint 30 útja során kémkedtek Navalnij után. Először júliusban próbálták megmérgezni, amikor feleségével Kalinyingrádba utaztak: Julija Navalnij váratlanul rosszul érezte magát egyik este, de másnapra felépült. Augusztusban aztán már Alekszejt célozták, egy szibériai kampánykörútja során hajtották végre az akciót. Az aktivista a Tomszk–Moszkva járaton lett rosszul, összeesett, a gép pedig kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Az aktivistát később Németországba szállították, ahol megállapították, hogy a Szkripal-ügyhöz hasonlóan az elkövetők itt is a novicsok nevű idegmérget használták.

A cellainformációk alapján a három FSB-ügynök Novoszibirszkbe, és később Tomszkba is követhette Navalnijt. A novicsokot valószínűleg a hotelszobájában lévő vizespalackba csempészhették bele. A Bellingcat azt írja, a művelet „a Kreml teljes jóváhagyásával történhetett”.

Legnépszerűbb cikkeink