Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az azeriek elfoglaltak egy falut az örmények szerint Hegyi-Karabahban

Létrehozva:

Az azeriek megsértették a november 9-én aláírt tűzszünetet, mondják az örmények, és keresik a megoldást. 

Armen Szárkiszján örmény elnök a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgette vasárnap azzal összefüggésben, hogy Jereván szerint Azerbajdzsán az előző napon megsértette a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben megkötött tűzszünetet, írja az MTI.

    Az elnöki sajtóiroda közlése szerint december 12-én Azerbajdzsán fegyveres erői – megsértve a november 9-én aláírt fegyvernyugvási megállapodást – elfoglaltak egy falut Hegyi-Karabah Hadrut térségében, és ugyanebben a körzetben tovább nyomultak előre. “Az elnök a parlament rendkívüli összehívását sürgeti, azon meg kell vizsgálni a Hadrut körzetben kialakult helyzet okait és azt, hogy miként lehetne azt megoldani” – olvasható az elnöki közleményben.

    A hegyi-karabahi örmény szakadár erők szombaton arról számoltak be, hogy megsebesült három fegyveresük azeri katonák támadásában, akik ezzel megsértették a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben megkötött tűzszünetet.

A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet érvényének megerősítésére.

Legnépszerűbb cikkeink