Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nem biztos, hogy szó lesz a helyreállítási alapról az EU-csúcson

Létrehozva:

Nem biztos, hogy napirendre veszik a következő EU-csúcson a közösség új hétéves keretköltségvetése (MFF), a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap (NGEU) és az EU-s források felhasználását jogállami feltételekhez kapcsoló mechanizmus alkotta csomag ügyét – jelezte pénteken az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormánya.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján Angela Merkel kancellár következő heti hivatalos programját ismertetve elmondta, hogy december 10-én kezdődik az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete, amelyen elsőként a járványhelyzetet tekintik át, majd egy új EU-s klímavédelmi célkitűzésről tárgyalnak, és “a következő napok mutatják majd meg”, hogy sorra kerül-e az MFF, az NGEU és a “feltételes mechanizmus” alkotta csomag.

A szóvivő hozzátette, hogy a német soros elnökség megbeszéléseket kezdett a magyar és a lengyel kormánnyal a csomag körüli kérdések megoldásáról. Ez a folyamat továbbra is zajlik. A téma “a legnehezebbek közé tartozik” – mondta.

Steffen Seibert felidézte, hogy a soros elnökség megegyezésre jutott az Európai Parlamenttel a feltételes mechanizmusról. Ez egy “jó és kiegyensúlyozott kompromisszum”, amellyel kapcsolatban a német soros elnökség továbbra is készen áll a konzultációra Magyarországgal és Lengyelországgal, és “keményen és komolyan” dolgozik a megoldásért.

Arra a kérdésre, hogy a soros elnökség miként ítéli meg azt a javaslatot, miszerint szükség esetén nem valamennyi – 27 -, hanem 25 tagország együttműködésével kellene kialakítani az NGEU-t, azt mondta, hogy nem kíván részleteket közölni a “gondolkodás és megoldáskeresés folyamatáról”.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az MFF és az NGEU  alap elfogadására.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink