Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kötelező győzelmek a legnehezebbek

Létrehozva:

Ma Horvátország ellen kezdi meg európa-bajnoki szereplését a női kézilabda válogatott Dániában, azután vasárnap Szerbia ellen is pályára lép. Konkrét cél nincs, a jelenlegi körülmények között nem is nagyon lehet.

Két mérkőzés vár az előttünk álló hétvégén kézilabdás lányainkra. Ami ez első ellenfelet illeti, Horvátországnak elvileg amolyan önbizalomnövelő ellenfélnek kell lennie.  Papíron ugyanis a horvát válogatott a csoport leggyengébb láncszeme: az előző négy Európa-bajnokság egyikén sem léptek tovább a csoportjukból. Ami az örökmérleget illeti: eddig 27 mérkőzést játszottunk ellenük, 17-et megnyertünk, és egy döntetlen mellett mindössze 9 vereséget szenvedtünk. Persze, tudjuk, hogy mindig az a legnehezebb mérkőzés, amit kötelező megnyerni.

Vasárnap aztán már egy nehezebb ellenfél, az a Szerbia következik, amely érdekelt az olimpiai selejtezőn is, sőt, nagy valószínűséggel ott a legnagyobb ellenfele lesz nemzeti csapatunknak. A szerbek ellen eddig öt mérkőzést játszottunk, hármat megnyertünk, kettőt elvesztettünk.

Ami a mi csapatunkat illeti: a múlt hétvégén lejátszott svédek elleni két meccs előtt 355 nappal játszott utoljára a válogatott, ami azt jelenti, hogy majd egy éve nem léptek pályára a lányok nemzeti mezben. Így pedig valóban nehéz bármilyen számszerű célt megfogalmazni. 

Az Eb-re 19 játékos utazott el, ám egy mérkőzésre csak 16 játékos nevezhető, így három tartalék van mindig a keretben. Az egyik minden esetben egy kapus, és mivel beállóposzton is hárman állnak rendelkezésre, egy játékos ott is kimarad. Az aktuális forma vagy az aktuális ellenfél és a taktika is meghatározza, milyen legyen a meccskeret. 

A kontinensviadalon két kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor vezeti majd csapatunkat. A felállás érdekes, és a hétvégi, svédek elleni dupla meccsen kívül eddig csak egyszer, év elején dolgozott egy csapatban a két szakember, akik egyébként felosztották egymás között a feladatokat. Eszerint Danyi a védekezésért, Elek pedig a támadásokért felel. A két kapitány is úgy érzi, hogy a horvátok elleni meccs ígérkezik könnyebbnek, míg a szerb csapatot gondolják a legnagyobb ellenfélnek, ám ez nem zavarja meg őket. Mint azt Danyi Gábor elmondta, mindenkinek megadják a megfelelő tiszteletet, mindhárom ellenfelet feltérképezik, de a csapat mindenki ellen a saját játékát akarja majd játszani. 

Bár a hazai szövetség elnöksége nem fogalmazott meg konkrét célt helyezésben, szakmailag igen fontos lesz a kontinensviadal. Ráadásul aki sportolt valaha, az tudja, minden játékos minden meccsen úgy lép pályára, hogy nyerni szeretne. 

Fehér György

 

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink