Connect with us

Nagyvilág

Már decemberben megkezdődhet a németek oltása

Létrehozva:

A németek több mint 300 millió adag oltóanyagot kötöttek le.

Legkésőbb 2021 elején, de talán már idén decemberben elkezdődhet Németországban a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen – mondta Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn az IDT Biologika oltóanyag-fejlesztő és -gyártó társaság dessaui központjában tett látogatásán – írja a Portfolio.

Jens Spahn szerint hazája a BionTech, a CureVac és az IDT Biologika révén az élen jár a koronavírus-világjárvány megállításához szükséges oltások fejlesztésében. A kormány valamennyi fejlesztést támogatja, így az IDT Biologika 30 millió eurót (10,9 milliárd forint) kapott előre a német lakosságnak lekötött ötmillió adag oltóanyag vételárából, hogy meglegyen a kellő forrás a kutatómunka és a gyártás finanszírozásához.

Az IDT Biologika vakcinájának klinikai tesztelése és engedélyeztetése várhatóan 2021-ben fejeződik be – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy komoly nemzetközi érdeklődés övezi a társaság fejlesztés programját. Továbbá elmondta, hogy a már a célegyenesben tartó vakcinák révén legkésőbb 2021 elején vagy akár még decemberben elkezdődhet a lakosság oltása.

Jens Spahn hétfőn a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott interjúban elmondta, hogy európai uniós együttműködéssel és kétoldalú megállapodásokkal több mint 300 millió adag oltóanyagot kötöttek le, és rögtön el lehet kezdeni az oltást, amint megkapja az első vakcina az európai uniós forgalmazási engedélyt – írja a Portfolio.

Spahn elmondta, a tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok már dolgoznak az úgynevezett oltási centrumok kialakításán. A központok hálózata december közepére jöhet létre. Az átoltottsági arány alakulását egy online platformon lehet majd követni, méghozzá korcsoportok szerinti és regionális bontásban is – írják.

Legnépszerűbb cikkeink