Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Pokolgép robbant a Szabad Európa újságírójának autójában Afganisztánban

Létrehozva:

A meggyilkolt újságíró, Iljás Dají / Fotó: Radio Free Europe

A robbanásban két civil és egy gyerek is megsérült.

Életét vesztette csütörtökön egy afgán újságíró egy robbanásban Hilmend déli tartományban – közölték tisztségviselők.

Az újságíró, Iljás Dají azt követően lelte halálát, hogy működésbe lépett a járművéhez erősített kis robbanószerkezet, az incidens a tartomány székhelyén, Laskargáh városában történt – tudatta a dpa német hírügynökséggel a tartományi kormányzó szóvivője és egy helyi politikus.

Az incidensben megsérült az újságíró testvére és két civil, köztük egy gyerek.

Dají a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió riportereként dolgozott az ingatag Hilmend tartományban körülbelül 10 éve – mondta a dpa-nak a rádió kabuli irodájának vezetője, Rátib Núri. „Egyike volt a legjobbaknak a rádiónál” – írta Núri a Twitteren. „A fájdalom elviselhetetlen” – tette hozzá.

A robbanásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Októberben heves harcok bontakoztak ki Hilmend tartományban azt követően, hogy a radikális iszlamista tálib szélsőségesek offenzívát indítottak a tartományi székhely lerohanására, aminek következtében civilek tízezrei menekültek el.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint Afganisztán egyike a legveszélyesebb országoknak az újságírók számára. Szombaton egy korábbi, jól ismert televíziós bemondót öltek meg a fővárosban egy hasonló támadásban.

Legnépszerűbb cikkeink