Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bezárni vagy nem bezárni, az itt a kérdés

Létrehozva:

Megint nehéz helyzetbe hozta a színházakat a járvány: a második hullám és az új rendelkezés miatt több előadás is elmarad, vannak intézmények, amelyek be is zárnak. 

A legújabb rendelkezés szerint a mozikban és színházakban csak minden harmadik széken ülhetnek nézők, ez pedig utóbbiaknak nagy gondot okoz. A Játékszín közleményében például azt írja, hogy mivel a novemberi előadásokra több jegyet adtak el, mint amennyi nézőt most a rendelkezés megenged, ezért ahelyett, hogy az érvényes jeggyel rendelkező nézőket elküldenék, inkább elhalasztják az összes novemberi előadást. A jegyek azonban érvényesek maradnak, az előadásokat várhatóan 2021. márciusában fogják megtartani, de a pontos dátumokat január első felében hirdetik majd meg.

Egészen tegnapig zárva tartott a színház, mivel extra fertőtlenítő takarítást végeztek. Teljesen azonban nem zárnak be, mivel a karácsony és szilveszter közötti előadásokat megtartják, azokra jövő héten kezdődik a jegyelővétel, a karácsony előtti decemberi előadásokra a járványhelyzettől függően november végén lehet majd jegyet venni. Viszont ahogy írják, „abban az esetben, ha a decemberi előadásokat sem tarthatjuk meg normál nézőszám mellett, az elővételben megváltott jegyek a 2021. áprilisi előadásainkra automatikusan érvényesek lesznek”.

A Belvárosi Színház úgy döntött, hogy november 9-től „a járványhelyzet biztonságos enyhüléséig” nem tartja meg az Orlai Produkciós Iroda Belvárosi Színházba meghirdetett előadásait. Közleményük szerint „a jelenlegi drámai vírushelyzetben nem hiszünk a fél- vagy harmadmegoldásokban, nem hisszük, hogy a látszatintézkedésekkel a járványveszély csökkenthető”, ezért döntöttek inkább a bezárás mellett. Előtte azonban a november 6-i Határátlépések, a november 7-i Párterápia és a november 8-i Egy apró kérés című előadásokat a legfrissebb járványügyi előírásoknak megfelelően, távolságtartással kialakított nézőtérrel megtartják. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy az elmaradt előadásokat mikor pótolják, ezt a járvány alakulásától teszik függővé. A Belvárosi Színház hozzátette, hogy fájdalmas volt a teljes bezárásra vonatkozó döntés, de úgy érzik, hogy hitelességük a szakma, a munkatársak és közönségük felé csak úgy tud megmaradni, ha az egészség védelmét tartják elsődlegesnek. 

A Budapesti Bábszínháznál is elmarad a szombatra tervezett Rügyek és gyökerek bemutatója, viszont az intézménytől megtudtuk, hogy a szabályok betartása mellett továbbra is üzemel a színház. A szombati előadás csupán azért marad el, mivel a Kemény Henrik Terem nem alkalmas az új szabályok betartására, azonban a Nagyszínpad és az Ország Lili Stúdió egyaránt használható ezekkel a feltételekkel. 

A Thália Színház közleménye szerint náluk minden zavartalanul működik tovább, persze csak a korlátozásoknak megfelelően. Viszont arra felhívják a figyelmet, hogy az október 4-e előtt vásárolt jegyek esetében a két szabad szék kihagyása miatt nem biztos, hogy a nézők oda tudnak ülni, ahová a jegyük szól, de igyekeznek azonos árkategóriájú helyet biztosítani. A Vígszínház is „mindent megtesz annak érdekében, hogy az új rendelkezéseknek megfelelve az előadásokat meg tudják tartani”. Ott a jegyek többletvásárlása miatt online regisztrációhoz kötik az előadás megtekintését. 

Zsigmond Viktória

Legnépszerűbb cikkeink