Connect with us

Kiemelt hírek

Orbán szerint órákon belül dönthetnek a nem sürgős műtétek elhalasztásáról

Létrehozva:

Az iskolák bezárására továbbra sincs sok esély, az előrejelzés alapján pedig három hét alatt megduplázódik az intenzív osztályon kezeltek száma.

Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzs üléséről érkezett péntek reggel a Kossuth Rádióba, ahol elmondta, úgy számolják, november 21-én 2240 koronavírusos beteget kezelhetnek intenzív osztályon, december 10-én ez a szám 4480-ra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy akkor már 30-32 koronavírusos beteg lehet kórházban – írja a Hvg. A miniszterelnök szerint ez az egészségügyi ellátás teljesítőképességének határát fogja jelenteni.

Orbán Viktor közölte, órákon belül döntés születhet a nem sürgős (elektív) beavatkozások elhalasztásáról.

A koronavírusról mindenkinek van már tapasztalata, elérte a családokat, munkatársakat, ne tévesszen meg senkit, hogy van, aki könnyebben túl van rajta – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, jelenleg csak 700 magyar településen nincs jelen a járvány, 98 óvodát zártak be, 7 iskolában szünet van, mivel a digitális oktatást sem tudták megszervezni, 23 iskolában távoktatás van és 78 iskolában pedig vegyes oktatás zajlik.

Úgy tűnik viszont, a kormány tartani fogja magát ahhoz, hogy nyitva tartják az iskolákat. „Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. 7 hét van hátra a szünetig, addig kellene kibírni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán azt is megemlítette, hogy javult a helyzet a maszkviselés és a többi szabály betartását illetően.

„A politikai és ideológiai vitáknak nincs szezonja. Most baj van. Ezért azt gondolom, minél gyorsabban el kell juttatni a szükséges forrásokat azokhoz az országokhoz, amelyek már térden állnak. Első sorban a déli országokról beszélek, Magyarországot kevésbé érinti, az ország működéséhez szükséges források két évre rendelkezésre állnak” – mondta a jogállamisági mechanizmus megállapodásáról, majd hozzátette, szerinte a jogállamisági vita egy politikai vita, ami mögött Európában mindig a migráció húzódik meg.

Legnépszerűbb cikkeink