Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: Szlovákia országos tesztet tart, az elnök újragondolná

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Szlovákia ambiciózus projektbe kezdett: minden tíz évnél idősebb személyt letesztelnének koronavírusra. Zuzana Čaputová köztársasági elnök az elképzelést „megvalósíthatatlannak” tartja. A négymillió ember tesztelésére irányuló művelet két hétvége alatt lenne végrehajtható.

Szlovákiában a koronavírusos fertőzések száma megugrott, és a szakemberek szerint az egyetlen alternatíva a teljes lezárás lenne.

Zuzana Čaputová elnök a tesztelési terv újragondolását szorgalmazta, miután a fegyveres erők vezetői azt mondták, hogy nincs elegendő képzett egészségügyi dolgozó a művelet végrehajtásához. A védelmi miniszter szerint eddig a tesztek elvégzéséhez szükséges 20 000 fős személyzetnek csak hetven százaléka áll rendelkezésre – számolt be a BBC.

Szombat hajnalától kezdve a katonák és az orvosok szerte az országban munkához láttak, a hatalmas pozsonyligetfalusi lakótelepektől kezdve a Tátra lábánál található apró falucskákig, a Duna-menti, többnyire magyarok lakta városokig.

A tesztközpontokban hosszú sorokról és némi várakozásról számoltak be, mivel Igor Matovič miniszterelnök felszólította az embereket, hogy vegyenek részt a tesztelésen.

„Ez a hadsereg legnagyobb logisztikai művelete az ország függetlenné válása óta” mondta Jaro Nad védelmi miniszter.

Legnépszerűbb cikkeink