Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Brutális természetpusztítást végzett egy cég a Balatonnál

Létrehozva:

A nádas területe a tiltott tevékenység miatt csaknem másfél hektárral csökkent.

A Natura 2000 területet jelentősen megváltoztató természetkárosítás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, aki Balatonakali térségében jogellenesen irtotta ki a balatoni nádast – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Azt írták: egy beruházó cég 2018 decembere és 2019 eleje között kapott hatósági engedélyt Balatonakalinál medertisztításra, azzal a feltétellel, hogy mederkotrást és nádirtást nem végezhetnek. A beruházó a földmunkák elvégzésére szerződött egy társasággal, a szerződésben rögzítve az engedélyben előírtakat.

A vállalkozás 63 éves ügyvezetőjének utasítására azonban a cég 51 éves alkalmazottja markológéppel az érintett terület több mint felén nádirtást is végzett. A gépkezelő tudva, hogy ez tilos, a munkagéppel nemcsak a nádat, hanem az iszapot is kiszedte és a partra halmozta.

A nádas területe a tiltott tevékenység miatt csaknem másfél hektárral csökkent, amely Balatonakali teljes náddal borított partszakaszának mintegy húsz százalékát érinti – közölték.

A főügyészség szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, az alkalmazott esetében próbaidőre felfüggesztve.

 

Legnépszerűbb cikkeink