Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Buda lett a háromhetes orangutánbébi neve

Létrehozva:

A kis Buda / Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Szavazáson lehetett dönteni az október elején született kölyök nevéről.

A Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken közölte az MTI-vel, hogy a csütörtök éjjel lezárult internetes szavazáson a három választható név, a Buda, a Huba és a Naga közül a Buda lett a befutó, így az október 10-én született állatot ezzel a névvel fogják bejegyezni a nemzetközi orangután-törzskönyvbe – olvasható a közleményben.
A kis Buda, aki még leginkább az anyja ölében tartózkodik, néhány hónapon belül már a második orangutánbébi a budapesti állatkertben.
Lia, a másik nőstény már augusztusban életet adott egy hím kölyöknek. Az ő nevére ugyancsak az interneten szavazhatott a közönség és végül a Móric nevet kapta.
Mint írják, mindkét orangutánanyának van egy-egy idősebb, hatéves lánya is, akik most érdeklődéssel lesik el anyjuktól, hogyan foglalkoznak a jövevényekkel. A nőstény orangutánok ugyanis a természetben is így sajátítják el az utódokról való gondoskodás fortélyait.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt három évtizedben összesen tíz orangutánkölyök született. Közülük többen ma már más állatkertek lakói. Az 1991-ben világra jött Tóni például napjainkban a Drezdai Állatkert egyik népszerű lakója. Az állatkerti orangutánok szaporítása a bébik népszerűségén túl természetvédelmi jelentőséggel is bír, hiszen ezek az állatok a vadonban kritikusan veszélyeztetettnek számítanak.
Az állatkertben az őszi szünet idején nemcsak sokféle látnivalóval, így például az
orangutánkölyökkel, a nemrég előmerészkedett szurikátabébivel, a tevecsikóval vagy az anyja hátán csimpaszkodó kis sörényes hangyásszal lehet találkozni.

Legnépszerűbb cikkeink