Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Biden: az amerikai elnök a járvány válságát tragédiává változtatta

Létrehozva:

A déli Georgia állam hagyományosan republikánusokra szokott szavazni, elemzők szerint azonban a demokraták arra számítanak, hogy a járvány miatti elégedetlenség miatt a korábbinál több szavazatot nyerhetnek. 

Ismételten ostorozta Donald Trumpot a szerinte téves járványkezeléséért. De kifejtette, hogy elnökké választása esetén nemcsak a járványkezelési stratégián változtatna, hanem a gazdaságot is „rendbe tenné”. Az Obama-kormányzat volt alelnöke szinte szó szerint megismételte korábban már kifejtett véleményét, miszerint a Trump-kormányzat „fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak”. Úgy vélte, hogy a jelenlegi kormányzat „soha nem próbált meg igazán” megküzdeni a járvánnyal. „Sokkoló igazságnak” minősítette az általa vélelmezett helyzetet.

Biden azt ígérte: elnöksége első napján lépéseket tesz, hogy – mint fogalmazott – „ellenőrzés alá vonja a Covidot”, azt a betegséget, amelyet az új típusú koronavírus okozhat. A demokrata párti politikus kijelentette: olyan gazdasági tervvel fog előállni, amely „végre jutalmazza a munkát”. Új egészségbiztosítási és klímaváltozás elleni tervet is kilátásba helyezett, valamint megismételte, hogy tenni fog a szerinte az Egyesült Államokat jellemző „rendszerszerű fajgyűlölet” ellen. Konkrétumokat és részleteket azonban nem árult el egyik tervéről sem. „Meggyógyítjuk majd a nemzetünket” – hangoztatta.

Bidennel szinte egy időben kampányolt Barack Obama volt elnök is a demokraták és elnökjelöltjük mellett a floridai Orlandóban. Ő is Donald Trumpot tette felelőssé a járvány terjedéséért, külön kiemelve, hogy szerinte az elnök felelőssége az is, hogy a Fehér Ház munkatársai közt is sokan fertőződtek meg. Obama szintén a már korábban elmondott kampánybeszédéből idézett szinte szó szerint, amikor úgy fogalmazott: Donald Trumpot „egyáltalán nem érdekli a munka, nem segít másnak, csak magának és a barátainak, és az elnökséget is csupán valóságshow-nak tartja”.

Donald Trump – aki három tagállamot érintő kampánykörúton volt kedden – a Twitteren reagált Obama beszédére. „Nincs tömeg, hamis beszéd Bidenért, egy olyan emberért, akit csak nehezen biztosított a támogatásáról, mert nem hitte, hogy győzhet” – írta a mikroblogban az elnök. Ezzel egyidejűleg közzétett egy másik bejegyzést is, Michiganben készült videóval. Ezen az látható, hogy hosszas sorokban várakoznak az ő kampányrendezvényére összegyűltek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink