Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Biden: Napokon belül háború törhet ki

Létrehozva:

Fotó: AFP / Jim Watson

Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, miután újabb csapatokat telepített a két ország határára, jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Biden szerint Oroszország megindíthatja az inváziót. Az orosz invázió jelentette fenyegetés „nagyon magas”. Washingtonnak oka van azt feltételezni, hogy Moszkva úgynevezett „Hamis Zászló Műveletre” készül, hogy ürügyet teremtsen a belépésre. Ez egy olyan katonai hadművelet, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik, vagy erőforrásaik ellen, azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást. Az elnök nem tervezi újra felhívni Vladimir Putyint. 

A Biden-adminisztráció egyik tisztségviselője még szerdán közölte, hogy Oroszország újabb 7000 katonát vezényelt az ukrán határ mellett felsorakozott egységei mellé, valamint „hamisnak” minősítette az orosz katonai erők kivonását a területről. 

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette, hogy az Egyesült Államok írásban egyeztet az orosz garanciaigényekről Oroszországgal. Legutóbbi válaszukban az oroszok nehezményezték, hogy Washington szerintük nem adott konstruktív választ a biztonsági garanciákra vonatkozó alapvető javaslatokra.

„Amennyiben az amerikai fél nem kész tárgyalni a biztonságunkat garantáló szilárd, jogi értelemben kötelező erejű garanciákról, Oroszország kénytelen lesz válaszlépéseket tenni, katonai és technikai intézkedések megvalósításával. A NATO további bővítéséről való lemondásról, a bukaresti formula visszavonásáról van szó, amelynek értelmében Ukrajna és Grúzia a NATO tagjává válik, valamint a volt szovjet szövetséghez nem tartozó államok területén katonai bázisok létesítéséről való lemondásról, beleértve infrastruktúrájuk bármilyen katonai tevékenységre való felhasználását, valamint a NATO katonai potenciáljának és infrastruktúrájának 1997-es állapotba való visszaállítását” – áll a dokumentumban.

Csütörtökön kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének helyettesét, miután figyelmeztetést adott ki egy lehetséges orosz támadásról.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink