Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Őrizetbe vették a kamionos tüntetés két szervezőjét

Létrehozva:

Fotó: AFP / Ed Jones

A Kanadai Polgárjogi Szövetség szerint a lépés veszélyezteti a demokráciát és a polgári szabadságjogokat.

Az ottawai rendőrség őrizetbe vette a kamionos tüntetés két főszervezőjét, miközben a Covid-szabályok elleni tiltakozásokat próbálják felszámolni. 

Tamara Lichet és Chris Barbert csütörtökön vették őrizetbe, és várhatóan mindkettejük ellen büntetőeljárás indul. Lich a kanadai sajtónak azt nyilatkozta, beletörődött abba, hogy börtönbe kerül, és hozzátette, hogy a bankszámláját befagyasztották – írja a CBC News.

Egész Ontario tartományban rendkívüli állapotot hirdettek a kötelező oltás elleni tüntetések miatt, ezután vették őrizetbe a két szervezőt. Doug Ford, a tartomány miniszterelnöke figyelmeztetett, hogy a rendelet értelmében illegálissá válik a létfontosságú rendszerek és létesítmények blokkolása, a tüntetők pedig akár egy év börtönbüntetésre és 100 ezer dollár (nagyjából 25 millió forint) bírságra is számíthatnak. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön a parlament alsó házában megvédte kormánya intézkedéseit, mondván, a tüntetések veszélyeztetik a nemzetgazdaságot, a közbiztonságot és az amerikai kapcsolatokat. A Kanadai Polgárjogi Szövetség nevű szervezet azonban nem ért egyet a miniszterelnökkel, szerintük ez a lépés „veszélyezteti a demokráciát és a polgári szabadságjogokat”.

Az ottawai parlament körüli utcákat teherautókkal és kamionokkal elálló tüntetőket figyelmeztették, hogy letartóztatással, valamint járműveik lefoglalásával, biztosításuk felfüggesztésével és bankszámláik befagyasztásával kell számolniuk. Az ottawai rendőrség közel 100 rendőrségi ellenőrzőpontot állított fel a tiltakozás fő helyszíne, valamint a városközpont körül – írja a BBC.

A kanadai hatóságok múlt hétvégén feloldották a legforgalmasabb amerikai-kanadai határátkelő blokádját, ezen a héten pedig több más határátkelőnél is véget értek a kamionosok tiltakozásai, például az albertai Couttsban és a manitobai Emersonban.

Az eredetileg kamionosok között szerveződött megmozdulás célja kezdetben az volt, hogy Ottawába menjenek, és a Kanadában január 15-én életbe lépett szabályozás ellen tüntessenek, ami kötelező oltást vagy kéthetes karantént írt elő az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek.

Telex / PH

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink