Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Leöntötték piros festékkel az ausztrál miniszterelnök gépkocsiját 

Létrehozva:

Scott Morrison járművét jogvédő aktivisták rongálták meg.

    Az incidens akkor történt, amikor Morrison látogatást tett a Queenslandi Egyetemen, ahol koronavírus elleni oltást fejlesztenek. Amíg Morrison az épületben volt, néhány tucat tüntető körülvette az egyetemnél parkoló gépkocsiját, és leöntötte piros festékkel. Híradások szerint az incidensben könnyebben megsérült az egyetem egyik biztonsági őre, írja az MTI.

Fotó: MTI/AAP/Darren England

    A tüntetők követeltek „a menekültek kiszabadítását”, és azt, hogy mindnyájuk számára engedélyezzék a beutazást Ausztráliába. Ezt személyesen Morrisonnal is akarták közölni, de ő, félbeszakítva az egyetemen tett látogatását egy másik bejáraton távozott.

    Az ausztrál menekültügyi törvények értelmében az ország területére nem léphetnek menekültek és menedékkérők, amíg nem kaptak ausztrál vízumot. 2013 óta több mint háromezer menekültet és menedékkérők szállították át pápua új-guineai, naurui és karácsony-szigeteki menekültközpontokba. Ott kell megvárniuk a hatóságok döntését, de emberi jogi szervezetek szerint előfordul, hogy olyan esetben is ott tartják őket, amikor a nemzetközi jog szerint ez indokolatlan lenne. A tavalyi év végére kevesebb mint hatszázan maradtak ott, jogvédők szerint sokan közülük orvosi ellátásra szorulnak.

Legnépszerűbb cikkeink