Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Így állt Trump a vírushoz, mielőtt elkapta

Létrehozva:

Anélkül, hogy egyetlen pillanatra is rosszat akarnánk bárkinek, mielőbbi jobbulást kívánva azért megjegyezzük, hogy Donald Trump amerikai elnök mostani pozitív koronavírus-tesztje talán majd azt eredményezheti, hogy a jövőben jobban odafigyel a szakemberek véleményére.

Mint emlékezetes, Trump a világjárvány első hulláma idején annyi sületlenséget hordott össze – amelyek egy része ráadásul veszélyes is volt –, hogy március végén három nagy amerikai tévétársaság, az NBC, az ABC és a CBS is megszakította az elnök sajtótájékoztatóját, mondván:az elhangzó információk már nem voltak hasznosak, értékesek a közegészségügy körüli, folyamatban lévő vitához”. Az egy órás beszédet végül csak a köztudottan Trump-barát Fox News adta le végig, még a CNN is félbeszakította.

Az amerikai elnök egyébként még februárban vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államokban nincs ok a pánikra a koronavírus-járvány miatt, nem sokkal később pedig azt állította, hogy „már nagyon közel vagyunk a vakcinához”, bár utólag elárulta, hogy nem a koronavírusról, hanem az eboláról beszélt.

Szintén februárban vélte úgy az elnök, hogy „ez a helyzet lassan megoldja magát”, majd márciusban arra az újságírói kérdésre, hogy miért volt ennyire lassú és elégtelen az USA válasza a koronavírusra, és hogy a szövetségi kormány miért nem gondoskodott arról, hogy a vírustesztek nagy mennyiségben és olcsón elérhetőek legyenek, azt felelte, hogy ezekért egyáltalán nem vállalja a felelősséget.

Márciusban is nagyot futott Trump: megpróbálta megszerezni a német vakcinakutatásokat kizárólag az Egyesült Államok számára, lehetséges ellenszerként állított be egy malária-gyógyszert, ami a szakemberek véleménye szerint nem használ a koronavírus ellen, és szükségtelennek nyilvánította a tünetmentes emberek tesztelését.

Áprilisban sem hagyott alább az elnöki lendület: Trump először azt jelentette ki, hogy a gyerekek gyakorlatilag immunisak a vírusra, sőt a fertőzés akár erősebbé is teheti őket. Majd „vigyék be a testbe a fényt, amit meg lehet tenni akár a bőrön keresztül, akár máshogy” felkiáltással azt tanácsolta, hogy a betegek vessék alá magukat az – egyébként az emberi szöveteket károsító – ultraibolya-sugárzásnak, és azt is javasolta, hogy mivel a kézfertőtlenítő láthatóan árt a vírusnak, meg kell vizsgálni, hogy „nagytakarításként” be lehet-e fecskendezni a szervezetbe. A gyerekek immunitásával kapcsolatos kijelentését – egy videóról van szó – a Twitter törölte.

Legutóbb pedig két hete, szeptember 16-án dobott nagyot Donald Trump: úgy vélekedett, hogy az emberek „nyájmentalitást” fognak szerezni. Az elnök nyilván a nyájimmunitásra gondolt, ami azt jelenti, hogy a lakosság jelentős része immunitást szerez, mert átesik a fertőzésen, így a járvány nem terjed tovább.

Így jutottunk el 2020 októberéig, amikor a november 3-i elnökválasztásra készülő elnök bejelentette, hogy feleségének és neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ez is egy lépés a nyájimmunitáshoz vezető úton, és talán bízhatunk abban is, hogy a fertőzésen átesve a világ egyik legnagyobb hatalmú embere komolyabban veszi majd a járványt és a szakemberekre hallgat a jövőben az összevissza nyilatkozgatás helyett.

 

Legnépszerűbb cikkeink