Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Mintegy 39 ezer éves barlangi medve tetemére bukkantak Oroszországban

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Valószínűleg mintegy 39 ezer éves medve tetemére bukkantak paleontológusok Oroszország északi részén.

„Hiánytalan állapotban őrződött meg minden szervével, köztük az orrával együtt” – közölte a Jakutszki Egyetem. A kutatók szerint egy barlangi medvéről van szó, amely az utolsó európai jégkorszakban élt, a faj mintegy 15 ezer éve halt ki. „Ennek a felfedezésnek világszerte nagy a jelentősége” – mondta Lena Grigorjeva, az egyetem kutatója. Ezektől a medvéktől eddig csak csontok és koponyák maradtak fenn.

A most megtalált tetem korát a kutatók 39 ezer évesre becsülték. Hozzátették azonban, hogy még korai a pontos életkorról beszélni, amelyet szénizotópos vizsgálatokkal fognak megállapítani.

A Jeges-tengerben lévő Új-szibériai szigeteken fedezték fel rénszarvaspásztorok a tetemet. A kutatók reménykednek abban, hogy találnak fennmaradt DNS-t is, ahogyan a korábbi többezer éves szibériai mamutmaradványok esetében.

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók. Ahogy az éghajlat melegszik, az örökfagy (permafroszt) egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra – 14 ezer éves kutya- vagy farkasféle, 30-40 ezer éves csikó és gyapjasmamut maradványokra – paleontológusok.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink