Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Három különböző vizsgálat is idegmérget mutatott ki Navalnij mintáiban

Létrehozva:

Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban – közölte hétfőn a német szövetségi kormány.

Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Alekszej Navalnijt – emelte ki közleményében a kormány tájékoztatási hivatala (BPA).

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon.

Az eljárásba bevonták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban – közölte a BPA.

A német kormány ismét felszólítja az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről – tették hozzá.

A Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. Az anyag „keményebb” – erősebb hatású –, mint az eddig ismertek – fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg „új generációs” változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez – írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A Der Spiegel beszámolója szerint a támadók arra számíthattak, hogy az ellenzéki politikus út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta, meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropinnal kezdték meg kezelését.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Charité egyetemi klinikára a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

Szeptember 7-én a Charité közölte, hogy Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy „súlyos mérgezése” tartós hatásokkal jár – áll a közleményben.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink