Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Macron: határozottabb fellépés kell Törökországgal szemben

Létrehozva:

Emmanuel Macron francia elnök egységesebb és határozottabb fellépésre szólította fel csütörtökön az Európai Uniót Törökországgal szemben, amely szerinte nem tekinthető többé partnernek a Földközi-tenger keleti medencéjében.

„Európának egyértelműen és egy hangon kell beszélnie Törökországgal kapcsolatban” – jelentette ki Macron az EU déli tagországainak a korzikai Porticcióban rendezett csúcstalálkozóján. „Nekünk, európainak egyértelműnek és határozottnak kellene lennünk (Recep Tayyip) Erdogan török elnökkel szemben, akinek elfogadhatatlan a viselkedése” – tette hozzá a tanácskozás megnyitója előtt.

A Ciprust, Franciaországot, Görögországot, Olaszországot, Máltát, Portugáliát és Spanyolországot tömörítő MED7 csoport csúcstalálkozójának célja erőt felmutatni Ankarával szemben, miközben nincs egységes európai álláspont a kérdésben.

Macron szerint „Törökország többé nem partner a régióban”, ugyanakkor azt is jelezte, hogy „alapvető szándéka, termékeny vitát kezdeményezni” Ankarával. A francia elnök már szerdán is elítélte „néhány Földközi-tengeri nagyhatalom imperialista kísértéseit”. Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara hajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig.

Törökország a hét végén hadgyakorlatot kezdett Ciprus partjai előtt, a művelet csütörtökön ér véget.

Franciaország egyértelművé tette, hogy Görögországot támogatja azzal, hogy hadihajókat és harci repülőket küldött a térségbe, amit a török elnök élesen bírált.

Párizs és Athén szeretné, ha a kérdést az Európai Unió állam- és kormányfői szeptember 24-25-én megvitatnák, illetve esetleges szankciókat foganatosítanának Törökországgal szemben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy, több európai lapban csütörtökön közzétett írásában úgy vélte, hogy az európai vezetőknek érdemi szankciókat kell hozniuk Törökország ellen, ha Ankara nem vonja ki a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó erőit. Mindazonáltal úgy vélte, Ankarának még van lehetősége elkerülni a rá váró szankciókat, ha a török vezetés visszatér a tárgyalóasztalhoz, és a megbeszéléseket ott folytatják, ahol 2016-ban abbahagyták.

A francia elnökség szerint a tárgyalások újrakezdésére Törökország nem volt hajlandó augusztus végén. Az Elysée-palota szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Görögország és Törökország közötti német közvetítés sikerrel járjon.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt héten azt mondta, a kialakult feszültség rendezéséhez többoldalú konferencia összehívására van szükség Ankara részvételével. Ezeket a megbeszéléseket a tervek szerint szeptember végén tartják meg.

A Med7 csoport hetedik alkalommal tart informális találkozót, amelynek első témája 2016-ban a görög gazdasági válság miatti észak-déli nézeteltérés volt. Azóta viszont olyan közös dél-európai kihívásokat is megvitatnak, mint a migrációs kérdések, a líbiai válság vagy a Földközi-tenger déli partján fekvő országokkal ápolt viszony.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink