Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már csak Orbán Viktoron múlik a svéd NATO-csatlakozás

Létrehozva:

Kedden a török törvényhozás elé kerül a svédek NATO-csatlakozását ratifikáló törvényjavaslat. Úgy tűnik, hogy már csak Orbán Viktoron múlik a svédek NATO-hoz való csatlakozása.

A török államfő napokon belül aláírja a svédek NATO-csatlakozási kérelem elfogadásáról szóló törvényt, ha a török parlament megszavazza azt – írja a Reuters. Így Orbán Viktor miniszterelnökön múlik, Törökország jóváhagyása után, a svédek NATO-csatlakozása. A magyar kormányzat továbbra is arra vár, hogy a svéd kormányfő, Ulf Kristersson Budapestre látogasson és tárgyaljon a magyar kormány tagjaival.

Mégiscsak Orbán Viktor hagyja jóvá utoljára Svédország NATO-csatlakozását

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely megszavazza a kérelem elfogadását, bár a parlament még egyszer sem tűzte napirendre a kérdést. Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón még arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy Budapestre invitálta Ulf Kristersson svéd kormányfőt

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – jelezte Havasi Bertalan. A látogatásnak hivatalos időpontja egyelőre nincs. „Még nem döntötte el, hogyan válaszol” – ennyit üzent sms-ben a Reutersnek a svéd miniszterelnök szóvivője, amikor arról kérdezték, eleget tesz-e Orbán Viktor meghívásának. Ahogy arról korábban beszámoltunk róla, a magyar kormányzat továbbra is arra vár, hogy a svéd jobbközép kormányfő, Ulf Kristersson, vagy legalább külügyminisztere Budapestre látogasson és tárgyaljon a magyar kormány tagjaival. Erre a látogatásra azonban semmilyen jel nem mutat jelenleg sem. „Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt” – nyilatkozta az Szabadeurópának egy neve elhallgatását kérő kormányember, aki hozzátette, korábban december 7-ére, 2023 utolsó parlamenti ülésnapjára ígérték a tagság ratifikálását, de az EU-s pénzek ügyében kedvezőtlen brüsszeli döntések után végül Orbán Viktor azt mondta, a szavazásra csak 2024. januárjában kerül sor.

Svédország nem sokkal Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kitörése után nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnországgal együtt.   Jens Stoltenberg azzal számol, hogy az észak-atlanti védelmi szövetség 2024-ben véglegesíti Svédország régóta tervezett csatlakozását – írja az Euronews. A NATO főtitkára a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: bízik abban, hogy az országot legkésőbb a júliusi NATO-csúcson a szövetség 32. tagjaként felveszik a szövetségbe. „Svédország teljesítette Törökországnak tett ígéreteit, az Egyesült Államok és Törökország között pedig jelenleg tárgyalások folynak az F-16-os vadászrepülőgépekről szóló megállapodásról, amely az ankarai kormány egyik legfőbb követelése volt” – mondta Stoltenberg.

(Kiemelt képünkön: Hajdúhadház, 2022. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink