Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Törökország ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást.

Létrehozva:

Magyarország a védelmi szövetség bővítésének utolsó akadálya, miután a török parlament is támogatta a svéd NATO-csatlakozás tervét.

A török nemzetgyűlés hónapokig tartó tanácskozás után ratifikálta a svéd NATO-csatlakozását, így Magyarország maradt az egyetlen ország, amely még nem hagyta jóvá az egyezményt – adta hírül a Bloomberg kedd este.

Az ankarai parlament plenáris ülése kedden 287:55 arányban szavazott Svédország kérelmének elfogadására, és a dokumentumot visszaküldte Recep Tayyip Erdoğan elnöknek végső aláírásra, mielőtt az amerikai külügyminisztériumnál Washingtonban letétbe helyezik a dokumentumot. Erdogan már támogatta Svédország tagságát, így szinte biztosra vehető, hogy aláírja. Már csak azért is, mert ez a feltétele, hogy a törökök megkaphassák az amerikai F16-sokat.

A török ratifikálással Svédország annak a küszöbén áll, hogy megvalósítsa azt a célját, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjává váljon, egy évvel és nyolc hónappal a védelmi politikájában fordulatot jelentő kérelem benyújtása után. A szomszédos Finnországgal összefonódott Stockholm 2022 májusában arra a következtetésre jutott, hogy a szövetségbe való belépés lenne a legjobb módja annak, hogy elrettentse az oroszországi agressziót Ukrajna invázióját követően. Finnország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

Svédország csatlakozása megerősítené a NATO-t, megerősítené északi hatókörét és javítaná a keleti szárny védelmét. Svédország és Finnország korábban elzárkózott a katonai szövetségektől, egészen addig, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai akciói nem változtattak ezen az állásponton. Jeff Flake, az Egyesült Államok törökországi nagykövete a döntés után az X-en azt írta „nagy lépés ez Svédország, Törökország és az egész NATO számára”.

A svéd NATO-tagság már csak Magyarország döntésén múlik

Magyarország az utolsó, amely még nem ratifikálta a svédek NATO-csatlakozását. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap levelet írt a svéd miniszterelnöknek, de Ulff Kristenson nem fogadta el a kormányfő meghívását, nem utazik Budapestre, ezt a külügyminisztere közölte. Tobias Billstrom újságíróknak azt mondta, nincs miért tárgyalni a magyar kormánnyal, ettől függetlenül fontos számunkra, hogy továbbra is jó és konstruktív párbeszédet folytassanak Magyarországgal.

Tavaly szeptemberben egy dokumentumfilmre hivatkozva indokolta a kormány, hogy késlekedik a ratifikálással. Laphírek szerint az is indokul szolgálhatott, hogy az elhúzódó döntéssel próbálta Magyarország elérni, hogy megérkezzenek a várt uniós források.

Novák Katalin köztársasági elnök és Stoltenberg NATO-főtitkár tavalyi brüsszeli közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „nem mi leszünk az utolsók”, akik ratifikálják a svéd NATO csatlakozást, de ezek szerint ez mégis így történt.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök. AFP)

Legnépszerűbb cikkeink