Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elhatárolódást vár az SZFE Vidnyánszky szavai után

Létrehozva:

Vidnyánszky Attila / Fotó: Pesti Hírlap

Kirekesztőnek tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Tanácsa, azt, ahogy Vidnyánszky Attila, az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítány kuratóriumának elnöke nyilatkozott az egyetem Doktori Iskoláját vezető Karsai György professzorról – írja a hvg.hu.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Tanácsa közleményben reagált Vidnyánszky Attila, az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriuma elnökének a szavaira, aki “kizárólagosnak és kirekesztőnek” nevezte az SZFE Doktori Iskoláját vezető Karsai György gondolkodását, és azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden, hogy “én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok”.

A tanács szerint kirekesztő beszédmódja miatt Vidnyánszky Attila alkalmatlan nem csak az egyetem kuratóriumának vezetésére, “hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére”. A tanácsa elhatárolódásra szólította fel a kijelentéstől a kulturális kormányzatot, és és a kuratórium tagjait, ellenkező esetben „maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben”.

A Doktori Tanács szerint Vidnyánszky szavai “a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek”, amiket egy olyan oktatóval szemben használt, akinek “a görög drámáról és színházról írott könyvei, sok nyelven publikált tanulmányai százai mellett színikritikusi aktivitása jelzi, mennyire elválaszthatatlan a jelen színházának értő elemzése a nemzeti hagyományainktól és a görög-római kultúrkör emlékezeti kánonjától”.



																											

Legnépszerűbb cikkeink