Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Márk Iván operatőr: az SZFE magániskola lett, amit az adófizetőkkel fizettetnek meg

Létrehozva:

Novák Emil és Koltai Lajos SZFE-s szerepvállalása után kettészakadt az operatőri szakma.

A modellváltás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) egy tulajdonbitorlás: ami köztulajdon volt, azt adminisztratív úton magántulajdonba adták, közpénzből finanszírozva – mondta Márk Iván operatőr Fiala János Keljfeljancsi című műsorában kedd reggel a 168 Óra oldalán.

A Balázs Béla-díjas operatőr, aki 36 éve tanít az egyetemen, úgy vélte, az SZFE ügyében sérült a tulajdon szentsége, és az adófizetőkkel fizettetnek a továbbiakban egy magániskolát. 

A magyar operatőrök szervezetéből, a H.S.C.-ből még október elején nagy nevek távoztak, legalább 25-en, miután kiderült, hogy a szervezet egyik vezetője, Novák Emil vezető szerepet vállalt az új SZFE-n. A kilépő tagok új szakmai szervezetet alapítottak.

Márk Iván szerint a tagság elvárta volna, hogy a H.S.C. szólaljon meg az egyetem ügyében, de a Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr által vezetett szervezet hallgatott. Az összehívott etikai bizottság pedig nem talált kivetnivalót Novák Emil SZFE-s szerepvállalásában. Később, november végén Koltai és Novák is kilépett a H.S.C.-ből, majd Koltai Lajos is elvállalta, hogy rendező szakon tanítson az egyetemen.

Márk Iván nem lépett ki, hanem felfüggesztette a tagságát, ugyanakkor az új szervezetben alapító tag. Azt mondta, Koltai Lajostól nem lehet elvenni azokat a dolgokat, amiket megcsinált és nem is szabad, de ebben az ügyben nem lehet hallgatni. Szerinte művészeket nem liberálisan nem lehet képezni, miközben ismert, hogy az egyetem új vezetésének milyen elvárásai vannak.

Az operatőr szerint az egyetemnek el kellett volna határolódnia a Pesti Tv „libsiző” SZFE-s riportjától, ehelyett azt reklámozva, kikerült az intézmény Facebook-oldalára, majd később „suttyomban” eltüntették onnan. Ezek után, ha választani kell, akkor inkább nem dolgozna ott – mondta Márk Iván.

 

Legnépszerűbb cikkeink