Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vidnyánszky viszi a Színháztörténeti Múzeumot is

Létrehozva:

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban 2018. június 8-án. | Fotó: MTI / Mónus Márton

Kedden megszavazta a parlament, hogy az állam az SZFE-t fenntartó és átalakító alapítványnak adja az intézetet és annak ingatlanjait.

Az állam ezzel két XII. kerületi és egy I. kerületi ingatlantól mondott le a Színház- és Filmművészetért Alapítvány javára, amit Vidnyánszky Attila vezet.

Az I. kerületi egy irodaház, a XII. kerületben pedig egy múzeumot és egy beépítetlen terület kap meg az alapítvány. Az intézmény ugyanis két egységből áll: az I. kerületben, a Krisztina körúton az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a XII. kerületi ingatlanban pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum működik. Ezzel együtt az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek – írja a 444.hu.

Vidnyánszky alapítványa emellett megkapja ingyenes vagyonjuttatásként a vidéki színházelőadásokért felelős Déryné Programot lebonyolító céget, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft.-t is. Ebben a programban egymilliárd forintot osztanak ki Vidnyánszky Attila vezetésével, hogy budapesti színházi előadásokat vidékre utaztassanak, ami nagy dilemma elé állította a független társulatokat.

Vidnyánszkyék alapítványa áprilisban, a nagy alapítványi osztogatásnál az Uránia mozi 15 millió forintos állami részesedésével gazdagodott.

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába adja az addig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE). Miután kiderült, hogy az erősen kormánypárti Vidnyányszky Attila lesz az alapítvány kuratóriumi elnöke, és mellé az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, tiltakozás kezdődött, a hallgatók ősszel elfoglalták az egyetemet, és nem engedték be az új vezetést. Végül a járványügyi intézkedések miatt kellett távozniuk. Az irányváltás miatt több oktató és hallgató is otthagyta az intézményt.

Legnépszerűbb cikkeink