Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szabadtéri múzeum a pajta körül

Létrehozva:

Egy oxfordshire-i farmból a tulajdonos döntése nyomán nemrég a világ egyik legmeglepőbb szabadtéri kortárs művészeti múzeuma lett. A Londontól vonattal alig félórányi vonatútra fekvő Oxfordshire-ben a közelmúltban megnyílt szoborparkban sétálva ugyanis nemcsak a angol tájban, de a világ legkiválóbb kortárs művészeinek szabadtéri műalkotásaiban is gyönyörködhetünk. 

Négy neves londoni galéria együttműködéséből született meg az első, pandémiabiztos tárlat, ahol könnyű távolságot tartani és még maszkot se kötelező viselni. Jelenleg 26 alkotó mutatkozik be itt műveivel: többek közt a lovaggá ütött, művészlelkű ghánai-brit építész, Sir David Adjaje, az algériai születésű, közösségi projektjeiről is híres, Marcel Duchamp-díjas francia szobrász Kader Attia, a konceptualista szobrászok közt régi motorosnak számító, 83 éves francia Daniel Buren, a fiatal svájci intermediális művésztehetség Claudia Comte, vagy a mozgáskorlátozottként élő, így is zseniális szobrokat alkotó brit Ryan Gander. De a humoros és interaktív szobrokat – például luficsokrokat – készítő dán Jeppe Hein, és a kortárs művészeti múzeumok (mint a Tate Modern és a New York-i MOME) sztárja, a Stájerországból indult Erwin Wurm varázslatos alkotásai is láthatók itt. Sőt a nézelődők akár ki is próbálhatják a szobrokat. Wurm dagi kabrióját (Fat Convertible) például, vagy Aj Vejvej fekete bőrfotelét, ami bár látszólag puhán hívogat, kőkemény fekete márványból készült. A látogatóknak ráadásul még belépődíjat sem kell fizetniük, mert a kiállítás ingyenes, a költségeket az eladásra kínált szobrok vételárából fedezik. Az, hogy nézelődés közben bármikor feltűnhetnek mellettünk a szabadtéri galériában őzek, hódok, harkályok, vadnyulak és baglyok, vagyis a környék természetes lakói: úgyis megfizethetetlen

A szoborpark eredetileg egy működő farmgazdaság volt, csak már „nyugdíjazták”, így jutott hozzá Michael Hue-Williams műgyűjtő, aki a pandémia hatására döntött úgy: megosztja birtokát és a szobrászat iránti szenvedélyét a világgal. Jól tette, hiszen a környéken épp olyan ritka és csábító alkalom a világszínvonalú kortárs művészettel való találkozás lehetősége, mint a műkedvelő városiak számára a vidéki kirándulás. 

Bálint Orsolya

(Kiemelt kép: ALBION FIELDS – JONTY WILDE)

Legnépszerűbb cikkeink