Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint 11 millió videót törölt le a YouTube

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Egy évvel ezelőtt 9 millió tartalom ment a kukába, idén a koronavírus miatt kellett többet szelektálni. 

A Google friss jelentés szerint soha nem töröltek még egyetlen negyedév alatt annyi videót a YouTube-ról, mint 2020 áprilisa és júliusa között. Összesen 11,4 millió anyagot távolítottak el az oldalról – írja a hvg.hu

Összehasonlításképp: 2019 azonos időszakában alig 9 millió tartalomról gondolta úgy a YouTube, hogy nincs helye a platformon.

Ahogy az idei évben szinte mindennek, ennek is a koronavírus-járványhoz van köze. A pandémia miatt ugyanis a moderátorok kapacitása csökkent, ezért az algoritmust is be kellett vetni. A cég szerint ekkor két lehetőség közül kellett választaniuk: a szoftver vagy túl „vajszívű”, vagy túlságosan kemény. A fejlesztők ez utóbbit választották, vagyis felcsavarták az algoritmus érzékenységét.

A Google még márciusban jelezte, hogy 2020 végéig otthonról dolgozhatnak a munkavállalók, majd júliusban ismét megtoldották ezt egy fél évvel. A szakemberek már az év elején is arra figyelmeztettek, hogy mindez azt jelenti, nagyobb arányban kell majd az algoritmusra támaszkodni. Ennek oka rendkívül egyszerű: a moderálást irodákban végzik, ha ugyanis máshonnan tennék ezt meg, a felhasználói adatok is nagyobb veszélybe kerülnének.

A Google emiatt arra is felkészült, hogy a jogtalanul törölt videók miatt több lesz a fellebbezés, ezért inkább az a csapatot erősítették meg, hogy folyamatos legyen a kérelmek elbírálása. Ezek száma valóban megugrott: míg az első negyedévben 116 ezer kérelem futott be, addig 2020 áprilisa és júniusa között már 325 ezer. Ennek tükrében mintegy 160 ezer videót állítottak vissza, ami komoly növekedés az előző negyedév 41 ezres eredményéhez képest.

Legnépszerűbb cikkeink