Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Ránk zuhant egy épület, sírtam” – történetek és videók a horvát földrengésről

Létrehozva:

Kedden 6,5-ös erősségű földrengés pusztított Horvátországban. A horvát belügyminisztérium közlése szerint a tragédiának hét halálos áldozata van, és több mint húszan megsérültek. A károk felmérése jelenleg is tart.

 Számtalan felvétel készült, és járta be a világot a katasztrófáról. Most utánajártunk, mi a történetük.

A földrengés után napokig nem lehetett telefonálni, van, ahol jelenleg sincs áram és nem működnek a telefonok. Ez tovább nehezítette, hogy a családtagok elérjék egymást. A Petrinja külvárosában elő Hodak család hasonló szituációban találta magát, amiről Maja Hodak mesélt a 24 sata portálnak.

„A férjem azt mondta, olyan szép napunk van, magával viszi a fiunkat, Leont a városba. Emlékszem, kértem, hogy siessenek haza. Ez úgy 10 perccel a nagy rengés előtt történt. Aztán elkezdődött. Egyedül voltam a házban. Az emberek azt mondják, 20 másodpercig tartott, nekem éveknek tűnt. A folyosón lévő szekrény eldőlt, és elzárta az utat a bejárati ajtótól. Először azt gondoltam, vége van. Aztán az jutott eszembe, hogy hol lehet a fiam és a férjem” – mesélte az édesanya. „ Fogalmam sincs, hogy jutottam ki. Mezítláb és rövid ujjúban voltam. A szomszédoktól kaptam kabátot és papucsot, ők is azt kérdezték, hol van Leon és a férjem, Josip. Eszeveszetten telefonáltam. Senkit nem értem el. Akkor még nem tudtuk, milyen állapotban van Petrinja”. A nő úgy 40 perccel a nagy földrengés után tudta meg, hogy a város központja teljesen összeomlott. “Én végig telefonáltam, a férjem telefonja ki is csörgött, de válasz nem jött. Fél 2 körül hívást kaptam egy ismeretlen számtól, a férjem volt az. Megkérdezte, jól vagyok-e, és elmondta, hogy kórházban vannak a fiammal” – mondta a nő.

Leon az a négyéves kisfiú, akinek a mentéséről készített felvétel bejárta a világot. Édesapjával épp autóban ültek a földrengéskor, egy épület omlott rájuk.

A videó:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Severina (@severina) által megosztott bejegyzés

Az édesanya a férje hívása után a kórházba sietett, ahol már a kisfia mesélte el neki, mi történt velük. „Kocsikáztunk. Aztán egy épület ránk zuhant. Apu rám ugrott. Én pedig nagyon sírtam. Apu azt kiabálta, segítség, segítség. Aztán emberek jöttek, és kihúztak minket. Apu mondta, hogy előbb a gyereket. Én még akkor is sírtam. Utána aput is kihúzták” – mondta az édesanya.

 A férfi még kórházban van, a kisfiú már otthon.

Egy halott kislány

A tragédia után a sajtó azonnal kiment a helyszínre, próbálták megtudni, vannak-e halottai a földrengésnek. Az N1 tudósítója Petrinjából jelentkezett be, hogy a műsorvezető rákérdezzen, van-e már valami információ az áldozatokról. A riporter elmondta, egy kislány biztosan meghalt, amit a közelben nemrég közöltek a gyerek családjával. A tudósítás alatt pedig végig hallatszik a kislány hozzátartozóinak sírása.

A videó: 

Később Darinko Dumbović Petrinja polgármester megerősítette, hogy egy 12 éves kislány valóban meghalt a városban, az édesanyja magán kívül volt, amikor ezt közölték vele. A nőnek azonnal segítséget nyújtottak – mondta a polgármester.

„A háború után nézett így ki a város”

Nehéz helyzetben találta magát a 24 sata riportere is, aki Petrinján készített egy tudósítást a katasztrófa után pár nappal. A földrengés miatt legjobban sújtott területeken az épületek súlyosan megrongálódtak. A helyiek így arra kényszerülnek, hogy az autóikban, sátrakban és a szabadban töltsék az éjszakákat. A portál erről készített interjút egy petrinjai lakossal, Ivana Krpaciccsal. A nő a beszélgetés során végig a könnyeivel küszködik, az újságíró a felvétel végén pedig megöleli a nőt. “Az autóban alszunk anyukámnál” – mondta Krpacic. „A házam belülről teljesen megrongálódott. Nem merünk bemenni az omlásveszély miatt. Anyukám kicsit távolabb él, úgy hét kilométerre. Az ő udvarában alszunk az autóban” – mondta a nő. “Egyre hidegebb van, esik az eső. Hogyan tovább?” – kérdezi az interjú végén a riporter. „Nem tudom”- mondta a nő. “A háború idején nézett így ki a város. Ez a második, hogy az elejéről kell kezdenünk”- mondta.


Sokan a felajánlások ellenére inkább sátrakban és az utcán töltik az éjszakákat, mert az otthonukat nem akarják elhagyni. A nő elmondja a riport során, figyelniük kell a házaikra, mert egyre több tolvaj akar hasznot húzni a helyzetből.

Nemcsak Ivana Krpacic nyilatkozta, hogy a városok állapota a háború alatti Horvátországra emlékezteti őket. Petrinja belvárosáról szintén a 24 sata tett közzé egy videót:

A Dovranić családnak kisfia született a földrengés után. “Kontrollra mentem  a kórházba” – mesélte Dragana Dovranić a 24 sata portalnak. “Azt mondták, bent kell maradnom, itt az idő” – mondta. Az édesanya a kórházban feküdt, amikor az egész épület remegni kezdett a földrengéstől. A nőt először egy kórház melletti elkülönített részhez vitték, majd amikor elérkezett a kis Dorian születésének ideje, a sisaki kórház földszintjére szállították, ott született meg.

A kisfiú egészséges, 3800 grammal és 52 centisen jött a világra. A szülei már megmutatták:

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink