Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rabszolgatartó volt az alapító, elvitték a szobrát

Létrehozva:

Levették a talapzatról.

Eltávolította talapzatáról és áthelyezte alapítója, a rabszolgatartó Hans Sloane mellszobrát a londoni British Museum.

„Ledöntöttük a szobrot a talapzatról, ahol senki nem nézte őt és rivaldafénybe helyeztük. Semmit sem szabad eltitkolnunk. A gyógyulás tudás” – magyarázta a döntésről Hartwig Fischer, az intézmény igazgatója a The Daily Telegraph napilapnak.

Fischer hozzátette, hogy a mellszobor a múzeum egy biztonságos tárlójában van együtt olyan műtárgyakkal, amelyek bemutatják munkásságát a Brit Birodalom kontextusában. „Történelmünket meg kell érteni” – hangoztatta az igazgató.

A döntést részben az Egyesült Államokban rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter-mozgalom nyomán hozták – közölték a múzeum kurátorai.

Az 1660-ban Írországban született Hans Sloane orvosnak, biológusnak tanult, Jamaica szigetén volt cukornádültetvénye, ahol rabszolgákkal dolgoztatott. Műkincsekből, fosszíliákból, festményekből, érmékből álló műgyűjteményét ebből finanszírozta. A British Museum megalapításakor  gyűjteménye az intézmény tulajdonába került. Sloane-ról számos utcát, teret neveztek el az évszázadok során Nagy-Britanniában. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink