Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Eszkalálódhat London és az EU vitája

Létrehozva:

Áruszállító az Írország és Észak-Írország közötti határvidéken | Fotó: AFP / Paul Faith

Nem született megállapodás London és az Európai Unió Észak-Írországról folyó vitájában a két fél illetékeseinek szerdai találkozóján.

A brit kormány ugyanakkor jelezte, hogy kész folytatni a tárgyalásokat. Szakértők szerint ugyanakkor nem kizárható, hogy a vita kereskedelmi háborúvá fajul.

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás külön észak-írországi protokolljának alapelvei szerint Észak-Írország – amely nem része Nagy-Britanniának – a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes szabályozási elemeivel, Nagy-Britannia ugyanakkor kilépett az EU e két integrációs szerveződéséből.

Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni. Ezen a 499 kilométeres határon hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti forgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban már jelezte, hogy ezt az eljárási viták miatt akár egyoldalúan is meghosszabbítaná.

David Frost, a brit kormány Brexit-ügyekért felelős államtitkára és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke – a kilépési megállapodás ellenőrzésére alakult vegyesbizottság két társelnöke – szerdán Londonban kétoldalú megbeszélést tartott az észak-írországi protokoll vitatott kérdéseiről.

Frost a megbeszélés után közölte: a brit kormány véleménye szerint az a mód, ahogy a Brexit-megállapodás észak-írországi protokolljának előírásait az EU érvényesíteni akarja, „felfordulást okoz” Észak-Írországban. A brit államtitkár szerint nem sikerült áttörést elérni, a tárgyalások azonban nem is akadtak el véglegesen.

Sefcovic viszont úgy fogalmazott a szerdai londoni találkozó után, hogy az Európai Uniónak „most már nagyon fogytán van a türelme”, és ha London további egyoldalú lépéseket tesz, az EU nem fog visszariadni „gyors, kemény és határozott lépésektől sem” annak kikényszerítésére, hogy a brit kormány tartsa magát nemzetközi kötelezettségeihez. 

Az Eurasia Group kockázatelemző csoport londoni részlegének véleménye szerint a Sefcovic által említett lépések akár azt is jelenthetik, hogy az EU büntetővámokat vet ki a brit exportra, ha London egyoldalúan további türelmi időszakokat hirdet, vagy ha az egész protokollt felfüggeszti, ahogy azt az észak-írországi britpárti protestáns politikai erők követelik.

A szakértők ugyanakkor úgy látják, Boris Johnson brit miniszterelnököt az EU és a Fehér Ház figyelmeztetései sem fogják visszatartani az ellenőrzésre megállapított türelmi időszak egyoldalú meghosszabbításától, ha ennek alternatívája az, hogy június végétől nem lehet Nagy-Britanniából hűtött hústermékeket szállítani Észak-Írországba.

A cég szerint mindez London és az EU vitájának eszkalálódását valószínűsíti, és nem kizárható, hogy a vita kereskedelmi háborúvá fajul.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink