Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megosztó szobrot kapott a tengeri ananász

Létrehozva:

A tengeri ananász szobra | Fotó: City of Holdfast Bay

Tengeri ananászt ábrázol Adelaide legújabb köztéri szobra, ami miatt áll a bál, mert a helyiek szerint olyan, mint egy nagy kupac kaki.

Az ausztrál nagyvárosban nem ez az első szoborbotrány, korábban egy paráztató gigagalamb és egy péniszre hajazó kenyér okozott közfelháborodást.

A tengeri ananászról, egy zsákállatkáról mintázta három méteres köztéri szobrát Michael Kutschbach ausztrál kortárs festő és szobrászművész, aki remélte, hogy  “a különös, de nagyon barátságos élőlény kíváncsiságot ébreszt az emberekben, akik képtelenek ellenállni a vágynak, hogy megérintsék” – írja a Guardian. Ha valaki megfogja a szobrot, az még le is spricceli vízzel, bár ez inkább csak egy kis permetezés. Mert a zsákállatkáknak fura, tölcsérszerű testnyílásaik vannak, amiken át a tengervizet megszűrik, így táplálkoznak planktonokkal, majd kispriccelik magukból a vizet – akkor is, ha valaki véletlenül rájuk lép. Az alakjuk is különös, Nick Tosches amerikai költő szerint “csak egy hallucinált ökoszisztémában létezhetnének, az ízük pedig olyan, mint az ammóniába mártott guminak,” noha Koreában savanyítva, csalamádéként fogyasztják őket. A szobor a helyieket is megosztja, sokan a Repülő Spagettiszörnyhöz, egy amerikai paródiavallás istenségéhez hasonlítják, és akadnak, akik szerint “olyan, mint egy nagy, színes kakikupac, miután valakit meghajtott a gyöngytea”. 

Az ötödik legnagyobb ausztrál város lakói nem először lázadnak fel az ízlésüket sújtó kortárs köztéri műalkotások ellen. Az eddigi legnagyobb csalódásuk egy mesterséges hegy, a Magic Mountain volt, ami egy nagy halom guanóra emlékeztette őket. Ezután azon akadtak ki, hogy egy katolikus iskola előtt felállították egy kisfiú és egy neki kenyeret adó szerzetes szobrát, ám a kenyér tényleg úgy nézett ki, mintha a szerzetes valami mást akarna a kisfiú szájába adni. Az akaratlanul obszcén szobrot azóta el is távolították. Végül ott volt az ijesztő, hatalmas galamb rozsdamentes acélszobra, amit átszámítva 40 millió forintért rendelt meg a városháza, hogy emlékművet állítson az emberek által cseppet sem kedvelt szárnyas városi lakótársaiknak.

Legnépszerűbb cikkeink