Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hamarosan jöhet a molnupiravir

Létrehozva:

Fotó: Merck & Co. Inc. / AFP

A molnupiravir egy úgynevezett ribonukleozid analóg, amely gátolja a SARS-CoV2 vírus szaporodását.

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn közölte, hogy a lehető legrövidebb időn belül ajánlani fogja a Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer uniós szintű alkalmazását.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata (rolling review) még folyamatban van. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a lehető legrövidebb időn belül uniós szintű ajánlásokat fog megfogalmazni annak érdekében, hogy segítse a nemzeti hatóságoknak a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseit – jelentette az MTI.

„Az EMA felülvizsgálja a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) használatára vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat, hogy támogassa azokat a nemzeti hatóságokat, amelyek ezek birtokában már az engedélyezés előtt határozhatnak a gyógyszer koronavírus elleni alkalmazásáról” – fogalmazott a közlemény.

A Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

A molnupiravir egy úgynevezett ribonukleozid analóg, amely gátolja a SARS-CoV2 vírus szaporodását. Egy elemzésben a molnupiravir kb. 50%-kal csökkentette a kórházba kerülések és a halálozások kockázatát. A molnupiravirt szedő betegek 7,3 százaléka (28/385 fő) került kórházba a randomizálás utáni 29 napon belül, szemben a placebó csoportban megfigyelt 14,1%-kal (53/377 fő). A molnupiravir csoportban 29 nap alatt egy haláleset sem történt, míg a placebo csoportban 8 beteg vesztette életét. A mellékhatások gyakorisága a két csoport között hasonló volt.

A Merck október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

Legnépszerűbb cikkeink