Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Segélykiáltás Berlin fölött – szobor hívja fel a figyelmet a menekültválságra

Létrehozva:

Fotó: PEJAC

A „spanyol Banksy”, Pejac alkotása messziről látszik, kérdés, hogy az üzenete vajon célba ér-e.

Berlin háztetői fölött egy templom keresztjébe kapaszkodó, mentőmellényes kisgyermek szobra hívja fel a figyelmet a globális menekültválságra.

A művészet egyik legfontosabb szerepe, hogy társadalmilag fontos, de méltatlanul kezelt ügyekre hívja fel a figyelmet, amilyen például a globális menekültválság. A világon most számontartott 82,4 millió menekült közel fele kiskorú az ENSZ adatai szerint. Szüleikkel együtt, rosszabb esetben nélkülük kellett elhagyniuk hazájukat és otthonukat háborús vagy más humanitárius okokból. Őket jelképezi a kreuzbergi Szent Kereszt templom keresztjébe kapaszkodó, mentőmellényes kisgyermek, rádöbbentve a világot a tragikus jelenre, ahogy 2015-ben a török tengerpartra sodort, hároméves szíriai kisfiú, Alan Kurdi élettelen kis testének fényképe megrázta a nyilvánosságot. Ám azóta is keveset tesz a fejlett nyugat azért, hogy a menekülteken segítsen, egy tavalyi tanulmány szerint a németek több mint fele kifejezetten menekültellenes. 

Silvestre Santiago, azaz Pejac művészi kiáltását az evangélikus templom tornya hangosítja fel, aminek legmagasabb pontján a kisgyermek életnagyságú szobra áll, kezében egy fáklyát tartva, ami sajnos nem a reményt, hanem a kétségbeesett segélykérést jelképezi. A kreuzbergi egyházközség elkötelezett a menekültek és a hajléktalanok támogatása mellett, rengeteg önkéntes karitatív munkát végeznek, de a projekt mellé állt a Sea-Watch, a Földközi-tengeri menekültek mentésében segítő, az Európai Unió által támogatott civil szervezet, és a DOJO szociális ügyeket képviselő német kreatív ügynökség is. A szobrot az utcáról és messziről is látni, de Pejac a templommal szemben kihelyezett távcsöveket, hogy csökkentse a szakadékot a „mi” és az „ők” között. Emellet a megfigyelők egy QR-kódot is kapnak, ami beszkennelve a Sea-Watch oldalára irányítja őket, ahol adományokkal segíthetnek. 

„Én a művészetemen keresztül tudok legjobban kapcsolódni az emberekhez. Ez az installáció mindenkihez szól, aki átélte már a talajvesztettség élményét” – mondta Pejac a MyModernMet-nek.

Legnépszerűbb cikkeink